Vestafrikansk dværgged

Capra hircus

Den vestafrikanske dværgged er verdens mindste ged. Verdens mange gederacere nedstammer fra den vilde ged i Asien. Den vestafrikanske dværgged kan klare sig i alle typer omgivelser, både skov og savanne. De lever af græsser og kan leve steder, hvor køer og får ikke kan klare sig på grund af varme, tørke og mangel på græs. De er meget hårdføre.

Biologi

Hanner og hunner ser forskellige ud. Hannerne har store krumme horn og et fipskæg. Desuden er hannen ofte større end hunnen og har en meget mere markant lugt. Den vestafrikanske dværgged får normalt 1-3 unger af gangen men oftest tvillinger. Gedekid er meget veludviklede og kan gå kort efter fødslen og følge med moren.

Når de vestafrikanske dværggeder skal kommunikere med hinanden, benytter de kropssprog, lyde og lugte. Hannerne afgør, hvem der skal være den dominante han ved at kæmpe med hinanden. Det gør de med en brydekamp med hornene.

Relation til mennesker

Mennesker holder ofte geder for at få deres mælk og uld. Man kan desuden spise dem og bruge deres skind som læder. Andre har dem som kæledyr og viser dem frem på udstillinger.

På verdens plan er der flere mennesker, der bruger gedemælk til at lave mælkeprodukter af end mennesker, der bruger komælk. Det skyldes blandt andet, at gedemælk er nemmere at nedbryde for mennesker end komælk. En anden grund er, at geder nemmere tilpasser sig forskellige levevilkår end køer.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)