Tudsehovedskildpadde

Phrynops hilarii

Tudsehovedskildpadden lever det meste af sit liv neddykket i vand. Ofte er vandet ugennemsigtigt, men det er kun en fordel for tudsehovedskildpadden, da den derved kan gemme sig for sine fjender. De bliver nemt stressede, hvis vandet er klart, da det gør dem til et nemt bytte for fugle.

Biologi

Tudsehovedskildpadden er en sumpskildpadde, det vil sige, at den både er tilpasset til at leve i vand og på land. Skjoldet bliver op til 40 cm langt. Hovedet er forholdsmæssigt stort og på halsen har den to små ormelignene udvækster, som den bruger til at lokke fisk tæt på med. Den kan bevæge disse mærkelige gevækster, så fisk tror det er orm. Når fisken er tæt nok på, snapper skildpadden ud og spiser fisken.

Skildpadderne er mørke på oversiden af skjoldet. Dette virker som kamouflage, når de sidder på land og soler sig. Desuden er de sværere for fugle at se fra luften, hvis skjoldet har samme farve som vandet.

Når tudsehovedskildpadden skal have luft, svømmer den som andre skildpadder, der lever i vand, op til overfladen og tager nogle dybe vejrtrækninger. Hvis den ligger helt stille, behøver den ikke at trække vejret i op til en time.

Relation til mennesker

Mange steder i verden spiser man skildpadder. De anses for at være en delikatesse. Det kan gå hårdt ud over skildpaddebestanden i naturen og i dag er mange skildpaddearter hårdt ramt på grund af dette. Det er derfor en meget dårlig ide at støtte disse aktiviteter ved at bestille skildpadde på restauranter, når man er ude at rejse.

Hvis man vil anskaffe sig en skildpadde som "kæledyr" er det også vigtigt at sikre sig, at det pågældende dyr ikke er indfanget i naturen. Desuden er det også vigtigt at huske, at skildpadder oftest bliver over 50 år gamle.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)