Træhugorm

Trimeresurus albolabris

Træhugormen lever i Sydøstasien og er en lille giftslange. Både hanner og hunner bliver under 1 meter lange. Hovedet er tydeligt trekantet og næsen nærmest spids. Farven er klar grøn, da disse slanger, som navnet fortæller, lever oppe i træerne. Den grønne farve yder slangen god kamuflage. Det kan derfor være svært at opdage den grønne træhugorm.

Biologi

Giftslanger har ofte en anden fangstteknik end kvælerslanger. Kvælerslanger bider sig fast i byttet, fastholder og kvæler det. Giftslanger bider oftest byttet og slipper det igen bagefter for at lade giften klare resten. Dette er bare ikke en smart taktik for en træhugorm, da den blandt andet lever af fugle. Den er derimod nødt til at fastholde bidet til fuglen er død. Derfor er træhugormens gift hurtigt virkende, så fuglen ikke kan nå at skade slangen.

Hugorme har lange gifttænder, der kan bøjes tilbage i munden, når den er lukket. Tanden er hul og fungerer på sammemåde som en kanyle. Giftkirtlen sidder bag kæben og giver ofte giftslanger en trekantet hoved. Giften presses fra kirtlen ud gennem tanden, når slangen bider.

Relation til mennesker

Træhugorme er kendt som en farlig slange, da dens gift kan være dødbringende for mennesker. For at undgå, at mennesker dør af træhugormens bid, har man i nogle sydøstasiatiske lande etableret farme med over 1000 træhugorme. På farmene malker man slangerne for gift hver fjortende dag og injicerer små doser af giften i heste.

Når hestene får giften injiceret på denne måde, dør de ikke af det, men udvikler i stedet immunitet over for giften. Med jævne mellemrum tager man blodprøver fra de immune heste og oprenser blodprøverne, så kun modgiften er tilbage. Modgiften - også kaldet antiserummet - bliver herefter givet til befolkningen i tilfælde af bid.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)