Springtamarin

Callimico goeldii

Springtamariner lever i små familiegrupper, der består af forældrene og voksne unger. Når der kommer en ny unge til, er det i starten moren, der tager sig af at passe den. Efter et par uger tager faren over og til sidst hjælper hele flokken til. I Randers Regnskov har springtamarinerne fået unger flere gange. En unge vejer mellem 30 og 60 gram, så den kan være svær at få øje på, når den sidder på forældrene. Man skal dog kigge omkring nakken af de voksne, da det er her ungen holder fast og bliver transporteret rundt.

Biologi

Springtamarinen lever hele sit liv oppe i træerne. Den foretrækker således ofte at springe fra træ til træ frem for at løbe på jorden, når den skal bevæge sig rundt. Den kan springe helt op til fire meter uden at tabe højde! De lange spring giver springtamarinen mulighed for at undgå angreb fra rovfugle såsom harpyørnen.

På fingrene har springtamarinen klør i stedet for negle. Kløerne gør springtamarinen i stand til at have et bedre greb, når den kravler i træerne og på klipper som ofte er tilfældet i Randers Regnskov.
 
Menuen for en springtamarin er varieret. De spiser primært frugter men også insekter og små dyr. De går ikke af vejen for at fange små pattedyrunger eller fugleunger, hvis de kan komme afsted med det. Deres hurtige bevægelser og lange spring er med til at gøre dem til succesfulde jægere.

Tamarinerne kommunikerer med hinanden ved hjælp af forskellige høje lyde og ansigsudtryk. Man har registeret over 50 forkellige lyde og kald. De kan ved hjælp af lydene holde styr på, hvor flokkens medlemmer befinder sig. Desuden kan de advare hinanden mod fjender i nærheden. Deres højfrekvente lyde kan høres mere end 100 meter væk.

Relation til mennesker

Springtamarinernes levesteder forsvinder og de er derfor udryddelsestruede. De er blevet fredet, men der bliver stadigt handlet ulovligt med indfangede tamariner på markeder i Sydamerika. Hvis denne ulovlige indfangning ikke stopper, er der risiko for at springtamarinen uddør.

 

Springtamarinen har en unge på ryggen.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)