Spadefisk

Chaetodipterus faber

Spadefisken lever fortrinsvis i kystnære områder som mangrover, langs sandstrande, i skibsvrag og havne. De kan danne stimer på op til 500 individer.

Biologi

Spadefisken er en affladet fisk, der er tilnærmelsesvis trekantet i faconen på grund af de spidse ryg- og bugfinner. Denne trekantede facon får fisken til at ligne hovedet på en spade - deraf navnet.

Når man ser denne facon fra siden, ser fisken stor ud, men svømmer den enten imod eller væk fra beskueren, så er det blot en tynd grålig streg, som kan være svær at se i vandet. Når mange spadefisk svømmer sammen i en stime, kan de skræmme en større rovfisk ved at vende siden til på én gang. Hvis denne pludseligt opståede mur af spadefisk chokerer rovfisken, kan det give spadefiskene mulighed for at svømme væk uden at blive angrebet. En stime spadefisk, der svømmer hurtigt væk, ser nærmest ud til at forsvinde i det blå hav.

Spadefisken kan blive meget stor med en maksimal størrelse på 90 cm og kan veje op til 9 kg. Fiskene i Randers Regnskov er i den størrelse, hvor kroppen er sølvfarvet med sorte lodrette striber. Disse striber forsvinder med alderen og har været helt dominerende, da fiskene var små. Som lille spadefisk gør den mørke farve ungerne i stand til at efterligne et nedfaldet blad, idet man ofte kan se dem svømme med siden af kroppen vendt op mod overfladen, næsten som en fladfisk. På den måde er fiskene godt kamouflerede.

Relation til mennesker

Mange steder langs Nord- og Sydamerikas kyster fanger man spadefisk i store mængder og sælger dem som spisefisk. Det er nemt at få en god fangst ved brug af store net, da de svømmer sammen i store stimer. En fordel ved spadefisken er, at den sjældent ophober giftstoffer fra mikroorganismer ligesom mange andre fiskearter. Disse giftstoffer kan føre til forgiftning, når man spiser fiskene.

Spadefisk

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)