Solriks

Eurypyga helias

Solriksen lever af insekter, edderkopper, frøer, snegle, krebsdyr og små fisk. Den fisker gerne i de små vandhuller i Randers Regnskovs Sydamerikakuppel. Her kan man se, hvordan den jager ved at stå helt stille, mens den venter på, at fiskene kommer tæt nok på kanten til, at den kan nå dem. Den snupper fiskene ud af vandet med en meget hurtig bevægelse med næbbet.

Biologi

Solriksen er en lille men utrolig smuk og karismatisk fugl, der lever i området mellem det sydlige Mexico og de tropiske områder af Brasilien. Dens slægtskab med andre fugle er fortsat lidt af et mysterium, hvorfor den er placeret i en gruppe for sig selv. Solriksens nærmeste nulevende slægtning menes dog at være kaguen (Rhynochetos jubatus) – en anden gådefuld fugl fra Sydamerika.

Man ved også kun ganske lidt om solriksens adfærd i naturen. Den lever som regel alene eller i par, og fra dét øjeblik et solriksepar er dannet, deles han og hun om alt – altså lige bortset fra æglægningen, som hunnen af gode grunde må stå for. Både han og hun hjælper med at bygge rede, ligge på æg, finde føde og passe på ungerne.

Solriksens rede bygges på en højt beliggende gren og består af visne blade, græs, mos, rødder og små grene, der holdes sammen af mudder. For at bygge en så solid rede som muligt, skal der bruges rigeligt med mudder. Reden bygges derfor altid i begyndelsen af regntiden, hvorefter 1-3 lyserøde æg med pletter lægges. En anden fordel ved at lægge æggene på dette tidspunkt er, at der udover mudder også er rigeligt med mad, når æggene klækker efter en måneds tid.

Solriksen får kun ganske få unger ad gangen. Til gengæld er yngelplejen meget omfattende. Han og hun tager som bekendt lige stor del i pasningen af ungerne. De finder mad i form af insekter, edderkopper, fisk, snegle og krebsdyr, og ofte skyller de maden i vand, inden den gives til ungerne – sandsynligvis for at fjerne skadelige eller ildesmagende stoffer fra overfladen.

Kommer en fjende nær reden, er solriksen også kendt for at aflede fjendens opmærksomhed fra reden ved at se ud som om, at den har en brækket vinge. På den måde ser den ud til at være et nemt bytte, og fjenden følger i stedet efter den og glemmer alt om reden og ungerne.

Solriksen har fået sit navn efter de farverige aftegninger på dens vinger, hvilke minder om en solnedgang. Aftegningerne kommer dog først for alvor til syne, når solriksen føler sig truet eller på anden vis generet.

Sker dette, spreder den sine halefjer og vinger ud til siden og vender dem fremad, hvilket får den til at syne dobbelt så stor samtidig med, at det meget flotte og farverige mønster blottes. På hver vinge er der desuden en stor, mørk plet, og til sammen ligner de to store og meget skræmmende rovdyrøjne. Solriksen strækker samtidigt halsen helt ud og svinger den fra side til side, mens den hvæser højlydt.

Denne meget truende adfærd er ikke kun forbeholdt voksne fugle. Unger helt ned til kun 1 uge gammel, der endnu hverken kan stå, gå eller flyve, er også blevet set prøve kræfter med den og endda med stor succes!

Relation til mennesker

På trods af solriksens til tider lunefulde temperament er den relativt nem at tæmme, hvilket lokale indianere drager stor nytte af. Når man lever midt inde i den sydamerikanske jungle, er det ikke sjældent, at man deler værelse med edderkopper og andre ubudne gæster.

Indianerne tæmmer derfor ofte solrikse til at leve omkring bopladserne og inde i hytterne. Solrikse er nemlig rigtig gode til at fange edderkopper og insekter, så i løbet af kort tid har de spist, hvad der er af kryb og kravl.

Solriks

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)