Soldaterfisk

Myripristis jacobus

Når soldaterfisken føler sig truet eller bliver forskrækket, laver den, vha. sine ribben og svømmeblære, grynte- og klikkelyde for at advare de andre flokmedlemmer.

Biologi

Soldaterfisken er en yndig lille fisk, som man finder i den mexicanske golf samt i vandene langs Brasiliens og USA's østkyst. Her opholder de sig nær revet, hvor de om dagen gemmer sig i sprækker og huller, mens de om natten begiver sig ud for at søge efter føde.

Soldaterfiskens røde farve og store øjne gør den særdeles velegnet til at jage om natten. De tropiske vandes blå farve filtrerer rødt lys ud, hvilket betyder, at soldaterfiskens røde farve gør den nærmest usynlig i nattetimerne. Derudover er dens store øjne rigtig gode til at opfange den lille mængde lys, der er om natten. Soldaterfisken er ofte blevet set svømme med bugen i vejret – specielt når den svømmer i grotter og huler. Hvorfor den gør det, og hvad fordelene er ved denne adfærd, er uvist.

Normalt lever soldaterfisken alene men har en tendens til at svømme i stimer med op til 36 individer. Når den føler sig truet eller bliver forskrækket, er soldaterfisken kendt for at lave grynte- og klikkelyde. Lydene produceres ved hjælp af svømmeblære og ribbenene og fungerer sandsynligvis som et advarselssignal til de andre flokmedlemmer eller som et signal til fjenden om, at den skal holde sig langt væk. Her i Regnskoven har vores dyrepasser Brian forsøgt at ”skræmme” vores egne soldaterfisk, når han har snorklet i hajtanken, men han er åbenbart ikke frygtindgydende nok, idet han hverken er blevet gryntet eller klikket af.

Relation til mennesker

Soldaterfisken er ikke specielt populær som spisefisk men spises dog enkelte steder i verden. Særligt på Hawaii ynder man at spise denne fisk, og soldaterfiskens tendens til at svømme i stimer har inspireret lokalbefolkningen til at udvikle en helt særlig fangstteknik.

De anbringer én enkelt soldaterfisk i et bundnet. Hvis en stime af artsfæller er i nærheden, vil den fangne fisks bevægelser tiltrække dem, og når flokken er samlet over nettet, hæves dette. Soldaterfisken er dog langt mere populær som akvariefisk, og holdes som hobbydyr verden over.

Soldaterfisk

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)