Sølv arowana

Osteoglossum bicirrhosum

I Sydamerikakuplen i Randers Regnskov lever arowanaerne. De deler sø med søkøer, sorte piratfisk og mange andre fiskearter. Arowanaerne er kendt for at kunne springe op af vandet og fange insekter, fugle og små pattedyr på grene, der hænger ud over vandet. De kan springe helt op til 1,5 meter over vandoverfladen. Heldigvis har arowanaerne i Randers Regnskov ikke spist hverken fugle eller fisk, men kun deres foder som består af kødklumper, muslinger, insekter og mus.

Biologi

Arowanaen ser ret speciel ud. Den er langstrakt og kan blive over en meter lang og veje op til 4,5 kg. Den har meget store skæl og lange finner, der strækker sig langs det meste af ryggen og bugen. Munden vender op ad, så den er godt tilpasset til at tage føde i overfladen. Øjnene sidder højt på hovedet, for at arowanaen kan se byttedyr, der sidder over vandoverfladen.

Hannerne tager sig af at udruge æggene. Dem opbevarer han i munden i 50-60 dage indtil de klækker. Når ungerne er kommet ud af æggene, passer han på dem, indtil de er 7-10 cm lange. I den periode opholder ungerne sig i hans mund det meste af tiden, pånær når de er ude og finde mad. I hele denne periode har faren ikke mulighed for at spise noget, men må leve af de reserver, han har.

Relation til mennesker

Caboclo-folket i Amazonas anser arowanaen for at være meget fordelagtig for kvinder, der lige har født. Det er faktisk en af de få ting, det er tilladt at spise for disse kvinder. Arowanaen har næsten ingen fedt på kroppen og kødet er meget let at nedbryde for mennesker. Desuden bærer arowanaen ikke de typiske sygdomme, fisk kan bære.

Sølv arowana

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)