Smaragddue

chalcophaps indica

Smaragdduen er en lille jordlevende due. Fjerdragten er brun-lilla med smaragdgrønne aftegninger på vingerne. Den er godt kamoufleret på jorden, hvor den leder efter frugter, frø og insekter. Smaragdduen er meget sky og er derfor sjælden at se i naturen. I Randers Regnskov lever der en lille flok af smaragdduer frit i Asienkuplen. Her ses de oftest på skovbunden, hvor de leder efter mad, eller sidder og sover på en gren.

Biologi

Der findes over 300 arter af duer. Duen har altid haft en symbolværdi. Oftest symboliserer duen fred. Det kommer sig af, at Noah efter syndfloden slap en hvid due fri for, at den skulle finde land. Duen kom tilbage med en olivengren i næbbet. Noah vidste da, at der var land i nærheden, og at det var begyndelsen på en ny fredsfyldt tilværelse.

Duer kan noget som ingen andre fugle kan. De kan fodre deres unger med en slags mælk, de producerer i kroen (kroen er en slags sæk efter spiserøret og før maven, hvis funktion er at opbløde maden, inden den passerer videre). Det er både hanner og hunner, der kan danne denne mælk, som ungerne får ved at stikke næbbet ned i halsen på forældrene. Selvom duer kun lægger 1-2 æg ad gangen findes de i tusindtal verden over. Det vidner om den overlevelsessucces, der er ved at kunne give denne næringsrige mælk til ungerne.

Alle duer har en tæt kropsbygning, en kort hals og et kort smalt næb. Deres reder er ofte dårligt håndværk. De laver en platform af nogle pinde. Det ser meget rodet og uholdbart ud. De lægger oftest 2 æg og begge forældre hjælpes ad med at passe ungerne.

Relation til mennesker

På grund af smaragdduens smukke fjerdragt bliver de ofte fanget i naturen og solgt som burfugle. Heldigvis er der endnu ingen tegn på, at smaragdduen er en truet fugleart. De findes over store dele af verden.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)