Slangehovedfisk

Channa sp.

Slangehovedfisken er en glubsk rovfisk med et tandsæt, der er kraftigere end piratfiskens. Tænderne bruges til at fastholde byttet, før det sluges i et stykke. Den kan således sluge et bytte, der er op til en tredjedel af sin egen størrelse.

Biologi

Slangehovedfisken har fået navn efter sit udseende. Hovedet ligner et slangehoved og fisken bliver ret stor, op til omkring 1 meter lang. De har yngelpleje, hvilket vil sige, at de passer godt på deres unger. De angriber alt, der er en trussel for deres afkom, sågar mennesker. Der er flere eksempler på mennesker, der er blevet bidt alvorligt af slangehovedfisk.

Jagtstrategien for en slangehovedfisk er oftest at stå stille i vandet og vente på, at et bytte kommer tæt nok på, til at fisken kan fange den. Det voldsomme tandsæt hjælper med at fastholde byttet, inden det bliver slugt. I naturen lever slangehovedfisk af fisk, frøer, krebsdyr og andre dyr, der kommer tæt nok på.

Relation til mennesker

Slangehovedfisken kan indånde luft og er i stand til at overleve i timevis uden adgang til vand. På fiskemarkeder har de lokale handlende den til at ligge levende på bordene, mens de udskærer fileter af den. Her er slangehovedfisken en stor delikatesse.

I USA har det tidligere været tilladt at have slangehovedfisk som akvariefisk. Det er nu blevet ulovligt, da folk har sat dem fri i søer og floder i USA. Her har de overlevet og er en stor trussel mod de fisk, der lever her. Slangehovedfiskene spiser nemlig andre fisk og konkurrerer med andre arter af store rovfisk om maden.

Slangehovedfisk

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)