Skyttefisk

Toxotes jaculatrix

Skyttefiskene i Slangetemplet i Randers Regnskov er en publikumsfarvorit. Det er noget, der imponerer, når fiskene på mere end en meters afstand spytter insekter af grenene med en vandstråle. De fodres med fårekyllinger af forskellig størrelse, melorme og andre insekter. Udover det, de bliver fodret med, kan de selv tage for sig af retterne. Der er nemlig mange fritlevende insekter i kuplen.

Biologi

Skyttefisken lever i brakvand ved flodmundinger i Sydøstasien. Den har fået sit navn, fordi den har en helt speciel måde at fange sit bytte på. Skyttefiskene lever i stimer, der holder til ved vandoverfladen. Her holder de øje med insekter over vandet. Hvis et insekt sidder på en vandplante eller en mangrovegren lige over vandoverfladen, spytter skyttefiskene insektet ned i vandet og fortærer det efterfølgende.

Det er ikke nødvendigvis den fisk, som skyder insektet ned, der får lov at spise det. Det kan lige så vel være en af de andre fisk i stimen, der er heldig. Hvis et bytte sidder tæt på vandet, springer skyttefiskene i stedet op til 30 cm op over vandet for at sikre sig byttet.

Når man kigger på en skyttefisk, ser man, at den er perfekt tilpasset til denne levevis. Set ovenfra er skyttefisken meget smal, hvilket gør det svært for insekterne at få øje på fisken. Desuden er den også flad oven på hovedet, så den kan svømme tæt på overfladen uden at bryde den, så den ikke bliver opdaget. De brede sorte og hvide striber kamouflerer dem i den blanke vandoverflade og deres store veludviklede øjne sidder tæt på munden og gør dem i stand til at ramme præcist hver gang.

Brydningen af lys er forskellig i luft og i vand. Det resulterer i en form for synsbedrag, hvor insektet ser ud til at være et andet sted end det egentligt er. Derfor skal skyttefisken lære at tage højde for den forskydning. Det sted, hvor der er mindst forskydning, er lige under byttet. Derfor bevæger skyttefisken sig ind under byttet og skyder næsten lodret op i luften. En skyttefisk kan skyde et insekt ned på op til 2 meters afstand.

Relation til mennesker

Man kan godt risikere at blive spyttet efter, når man kigger ned til skyttefiskene i Randers Regnskov. Specielt hvis man blinker med øjnene, kan øjenvipperne ligne et insekt, der bevæger sig. I naturen har man observeret, at skyttefisk skyder efter ildfluer om natten. Folk, der sejler på floderne om aftenen, har derfor oplevet at få slukket cigaretten af en vandståle, da gløderne ligner ildfluer.

Det er ikke helt klart, hvordan det står til for skyttefisk i naturen, men man mener ikke, at skyttefisken er en truet dyreart. De lever hovedsageligt i mangrovesumpe og hvis disse forsvinder, vil det gå hårdt ud over skyttefiskene.

Skyttefisken er af åbenlyse grunde et meget populær akvariefisk. Den har en atypisk levemåde, som mange finder tiltalende. Man skal dog sikre sig, at fiskene ikke kan springe ud af akvariet, da de kan springe ret højt.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)