Pragtegern

Callosciurus prevostii rafflesi

Pragtegernet ligner det danske egern i størrelsen, men det spiser ikke nødder og kogler ligesom det danske. I stedet foretrækker det en mere eksotisk føde bestående af frugter og insekter. De går heller ikke af vejen for et fugleæg i ny og næ. Pragtegernet fungerer som en vigtig frøspreder i de sydøstasiatiske regnskove. Frøene bliver spist men ikke ødelagt, og når frøet kommer ud igen, er det blevet aktiveret af mavesyren og spirer med det samme. I Randers Regnskov lever pragtegernet frit i Asienkuplen og ses ofte kravle rundt i træerne og lede efter føde.

Biologi

Pragtegernet lever i Sydøstasien . Det er er i familie med det europæiske egern, som også lever i Danmark. Pragtegernet har en kropslængde på 20 cm. ligesom sin europæiske slægtning. Der findes mere end 260 egernarter i verden og fælles for disse dyr er en stor busket hale, store øjne og en blød pels. Egern kan dog have en vidt forskellig størrelse. Det største egern i verden er således større end en kat, mens det mindste egern er mindre end en mus.

Parringssæsonen for pragtegern er oftest fra juni til august, men de kan få unger hele året. Jo mere mad, der er tilgængeligt, jo oftere får de unger. Ungerne fødes i en rede som laves i et hult træ. Et kuld består normalt af 1-4 unger, der vejer omkring 16 gram. Ungerne er afhængige af deres forældre i forholdsvis lang tid, før de er store nok til at klare sig selv.

Som navnet antyder, er pragtegernet et farverigt dyr. Den har sorte, hvide og røde aftegninger på kroppen.

Relation til mennesker

Pragtegern spiser gerne bløde, næringsrige frugter. De er specielt vilde med frugterne på oliepalmer. En stor del af deres naturlige levesteder er i dag omdannet til kæmpe store oliepalme plantager. Pragtegern lever fint videre i dette nye habitat til stor irritation for plantageejeren. Det er nemlig frugterne fra oliepalmerne, der indeholder den dyrebare olie.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)