Pragtbarbe

Puntius conchonius

Pragtbarben lever i floder og vandløb i Indien og andre dele af Sydøstasien. Den kan blive op til 14 cm lang og er dermed en af de større barber. Hannen er lidt mindre end hunnen og han har en klar rød farve med en sort plet ved halen. Hunnen har ikke den røde farve men er mest gylden.

Biologi

Hannens røde farve er mest tydelige i parringssæsonen. Kroppen bliver helt kobberrød og finnerne bliver sorte. Desuden stiger aktivitetsniveauet frem mod parringssæsonen. De flotteste hanner har størst parringssucces.

Hunnerne forbliver uændret i farven men svulmer op af æggene. Hannen begynder at svømme rundt om hende og svømmer af og til ind i hendes mave med hovedet først. Denne adfærd er med til at stimulere hunnens parringslyst.

Æggene lægges frit i vandmasserne, hvor hannen befrugter dem. Forældrene passer ikke på æggene, hvilket resulterer i, at mange æg bliver spist. Æggene klækker i løbet af et par døgn og 6 dage senere svømmer de små fisk rundt og leder efter mad.

Menuen for en pragtbarbe er meget varieret. Det er en altædende fisk, der både lever af orme, insekter, små krebsdyr og planter.

Relation til mennesker

Pragtbarben er en almindelig akvariefisk, der er populær på grund af de farvestrålende hanner og deres høje aktivitetsniveau. Det er en fisk, der oftest lever i stimer og i akvarier fungerer de bedst, når de holdes flere sammen. Hvis stimen er tilpas stor, lader pragtbarberne andre arter af fisk i akvariet være i fred. Ellers kan de godt være aggressive overfor andre fisk.

Det er forholdsvist nemt at få pragbarber til at yngle, men det er dog vigtigt at vide, at de voksne fiske spiser æggene. Derfor skal man adskille fisk og æg så hurtigt som muligt, efter æggene er lagt og befrugtet. En pragtbarbe kan leve i op til 5 år.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)