Plumplori

Nycticebus coucang

Plumplorien er et meget langsomt dyr og er Asiens udgave af et dovendyr. Den har sindige bevægelser, der gør, at den kan være meget svær at få øje på. Den nemmeste måde at finde dem på er ved at lyse op i træerne om aftenen. Deres store øjne lyser tydeligt igen, når man lyser på dem, selv fra en stor afstand. Plumplorien er hovedsageligt aktiv om natten, om dagen sidder den højt oppe i et træ og sover.

Biologi

Plumplorien hører til familien af lori hos halvaberne. Lorifamilien er en lille familie bestående af fire arter, der foruden plumplorien udgør slanklorien, pottoen og bjørnemakien. Fælles for disse halvaber er, at de har en kort hale, små ører og store øjne.

Der findes meget få pattedyr, der regnes for at være giftige, men plumplorien er et af dem. Den har en kirtel under armen, som producerer giften. Plumplorien slikker ofte denne kirtel og giften sidder dermed i spyttet. Virkningen af giften er uklar, men indfødte mennesker har respekt for giften. Når en plumplorihun efterlader sin unge, slikker hun på den, for at den er beskyttet mod fjender.

Plumplorien har en alsidig føde bestående af frugt, insekter, snegle, firben og fugle. Umiddelbart ville man ikke tro, at den langsomme plumplori kan fange en fugl. I mangel af hurtighed benytter den sig af list. Om natten sniger den sig langsomt ind på en sovende fugl, og griber den med en hurtig armbevægelse.

 

Relation til mennesker

I Asien tror de indfødte at plumplorien besidder overnaturlige evner. Dens pels skulle fremskynde sårheling. Hvis man har en lori ombord på et skib, sker der ingen ulykker. Lorien menes i det hele taget at have magten over mennesker, uanset om de er døde eller levende. Lorien betragtes derfor for at være ulykkelig, da den hele tiden ser spøgelser. Lokalbefolkningen tror, det er derfor plumplorien ofte sidder med hovedet i hænderne. Det er i virkeligheden bare den stilling de ofte sover i.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)