Plettet malle

Pimelodus clarias

I Randers Regnskov lever den plettede malle i den store sø i Sydamerikakuplen sammen med søkøerne, sorte piratfisk og andre arter af maller. Den plettede malle er kødædende og spiser både fisk, krebsdyr og snegle. I Randers Regnskov fodres den blandt andet med muslinger og døde mus. Mallerne fodres på lavt vand, hvor de store sorte piratfisk ikke kan kommme op. Det er det eneste sted mallerne kan være i fred for piratfiskene og spise deres mad i ro og mag.

Biologi

Den plettede malle er dagaktiv, hvilket er sjældent hos mallerne. De kan godt lide at gemme sig i bevoksning. Den har ikke et ret godt syn, men har en god lugtesans og følesans.

Den plettede malle lever ofte i mudret vand, hvor det kan være svært at se. Den må i stedet finde mad ved hjælp af de lange føletråde, den har omkring munden. Disse tråde bruges både til at føle og smage. Når føletråden rammer noget, der smager og føles som mad, suger mallen det ind i munden. Hvis det viser sig ikke at være noget spiseligt, bliver det spyttet hurtigt ud igen.

Den plettede malle svømmer oftest rundt langs bunden og leder efter mad. Den er rigtig godt kamoufleret med sine brunlige farver. Det kan derfor være svært at få øje på den. Faktisk kan det være så svært, at dyrepasserne i Randers Regnskov af og til bliver i tvivl om den plettede malle stadigt findes i søen. Det er som om, den kun viser sig hver gang dyrepasserne er ved at opgive håbet.

Relation til mennesker

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)