Pigget skildpadde

Heosemys spinosa

Den piggede skildpadde var blandt de 40 skildpadder Randers Regnskov modtog i januar 2002, som nær havde endt deres dage i en suppegryde i Kina. Disse skildpadder var sammen med ca. 10.000 andre vildfangede skildpadder på ulovlig vis på vej til de kinesiske spiseborde. Ved konfiskationen af containeren med skildpadder var halvdelen allerede døde. I Randers Regnskov har langt de fleste af de 40 skildpadder overlevet. De er blevet behandlet for sygdomme, og de udsultede dyr er fodret godt.

Biologi

Den piggede skildpadde har pigge på skjoldet - deraf navnet. De voksne har ikke så mange pigge som ungerne. De er hovedsageligt vegetarer men spiser af og til orme og lignende.

Skildpadders skjold er lavet af knogler og horn. Det yderste lag, som oftest er farvet og mønstret, er et hornlag ligesom vores negle. Inden under hornlaget er selve skjoldet, som faktisk er skildpaddens brystkasse. Det er de samme knogler, som vi har i vores brystkasse, nemlig rygrad, ribben og brystben, der er vokset sammen. Skildpadden lever altså inden i sin egen brystkasse.

Skjoldet er et effektivt forsvar mod fjender. Det er meget få dyr, der kan bryde ind i et skildpaddeskjold. En af de fjender, der kan, er krokodillen, der så let som ingenting, kan knuse skjoldet mellem sine kraftfulde kæber.

Relation til mennesker

Der er mange arter af skildpadder, der i dag er udryddelsestruede, da man fanger dem og sælger dem på de asiatiske markedspladser. Jo større skildpadden er, des mere kød kan man få ud af den. Det er derfor altid de voksne dyr, der bliver fanget. Hvis man bliver ved med at fjerne de voksne dyr fra naturen, er der ikke nogen tilbage til at yngle og arten uddør derfor langsomt. 

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)