Nathejre

Nycticorax nycticorax

Nathejren er i familie med fiskehejren, som vi kender fra Danmark. Nathejren er dog speciel i forhold til andre hejrer ved, at den kun er aktiv om natten. Derved undgår den konkurrencen fra de dagaktive hejrer, der også lever af fisk. Man kan kende nathejren fra andre hejrer på, at den har et relativt kort næb, korte ben og store øjne. I Randers Regnskov kan man ofte få øje på nathejrene om dagen, da de sidder højt oppe i træerne. Først om aftenen kommer de ned og leder efter mad.

Biologi

Nathejren er en social fugl. De lever sammen i grupper på alle tider af året. I ynglesæsonen bygges der ofte mange reder i samme træ. Hannerne udfører en speciel parringsdans. Hannerne bliver også meget aggressive over for hinanden og beskytter deres hun. Når først en han og en hun har dannet par, så er det for livet.

Normalt har Nathejren gul-grønne ben, men når ynglesæsonen nærmer sig, bliver benene pink. Også æggene skifter farve. Lige når de er lagt, er de stærkt grønne, men de falmer i løbet af nogle dage til en svag blå farve.

 

Relation til mennesker

Nathejren anses som et skadedyr af dambrugsejere. Om natten kommer de og fanger de små fisk. Da de ofte lever flere sammen, kan en flok på en nat nå at spise så mange småfisk, at det kan få katastrofale følger for dambrugets produktion af fisk.

Der blev tidligere fanget og skudt mange tusinde nathejrer årligt af dambrugsejere. Der blev også opfundet forskellige slags fælder og metoder til at holde bestandene nede. Nathejren er nu fredet og dambrugsejerne fanger i stedet fuglene levende og de bliver sat ud et andet sted, hvor de ikke gør skade.

På billedet ses en ungfugl. Den kendes på den brunlige fjerdragt og de hvide prikker på vingerne. Ungfuglen får først en fjerdragt som de voksne, når den er tre år gammel.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)