Natabe

Aotus trivirgatus

Nataber er, som navnet siger, aktive om natten, hvor de søger rundt i træerne efter frugter, blade, insekter og små pattedyr. Der er ikke så stor konkurrence om maden om natten, da de fleste andre frugtspisende dyr sover. En anden fordel ved at være aktiv om natten er, at de insekter, der er aktive om natten, ofte er større end de dagaktive. Nataberne lever frit i Randers Regnskovs Sydamerikakuppel. De vågner oftest sidst på eftermiddagen og når det bliver mørkt, har de det hele for sig selv.

Biologi

Hos de fleste aber (inklusiv mennesket) findes der to typer lysfølsomme celler i øjnene. Den ene type (stave) er meget lysfølsomme, bruges til nattesyn og giver et sort/hvidt billede, mens den anden type (tappe) er knap så lysfølsomme, bruges til dagsyn og danner et farvebillede på nethinden. Som en tilpasning til et liv i begrænset lys indeholder natabens store øjne hovedsageligt stave, som er gode til at opfange lyset, men på bekostning heraf, ser den hovedsageligt verden i sort/hvid.

Nataber har desuden hvid pels omkring de store øjne. Denne hvide pels hjælper med at forstærke og udnytte den smule lys, der måtte være om natten. Nataber er faktisk ret afhængige af, at der er en smule lys, for at de kan orientere sig. De er oftest aktive, når der er månelys, mens deres aktivitet er meget begrænset, når det er helt mørkt.

Nataber lever sammen i familiegrupper bestående af forældrene og unger under 4 år. Faren hjælper med at opfostre ungerne, og det er gerne ham, der bærer ungerne.

Både ungerne og forældrene har et komplekst system af lyde og kropssprog. På den måde kan nataberne kommunikere med hinanden både inden for gruppen og i mellem grupper. Under kinderne har nataberne en luftsæk, som de kan puste op og som giver resonans. Resultatet er, at nataberne kan forstærke deres lyde og høres længere væk.

 

Relation til mennesker

Nataber har vist sig at være et vigtigt forsøgsdyr. Nataberne kan nemlig, ligesom vi mennesker, blive inficeret med malaria via myg. Aberne bruges derfor til at undersøge effekten af forskellige slags malariamedicin.

 

Natabe

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)