Muræne

Muraenidae sp.

Hvis du synes, at hajer har nogle imponerende kæber, skulle du tage et kig ned i gabet på en muræne. Ikke nok med at de har kæber inde i selve munden, som er rigt besatte med knivskarpe, bagudrettede tænder, har de, som den eneste gruppe af dyr, et ekstra sæt kæber nede i selve svælget.

Biologi

Muræner har og har altid haft et gruopvækkende ry. Det forlyder sig bl.a., at de gamle romere holdt dem i store kar og fodrede dem med slaver for den rene fornøjelses skyld. Om denne historie er sand, er ikke til at vide, men én ting er sikkert: Muræner er nogle utrolig fascinerende og meget smukke fisk, der ofte ubegrundet bliver beskyldt for alverdens rædsler.

Der findes ca. 200 arter af muræner - fra den mindste på 25 cm (Rhinomuraena quaesita) til den største på op til 4 m (Strophidon sathete). De hører til ålefamilien og har en lang, slangelignende krop, der kan have de mest fantastiske mønstre og farver. Muræner lever i tropiske og subtropiske vande og er specialiserede i at leve i huller og sprækker i koralrevet, hvor de ligger på lur efter potentielle byttedyr. Mens murænen ligger her og venter, åbner og lukker den munden konstant for at ventilere sine små gæller. Så hvis man møder en muræne, der ligger på lur og ”viser gebisset” er den altså ikke nødvendigvis ude på at true dig.

Hvis du synes, at hajer har nogle imponerende kæber, skulle du tage et kig ned i gabet på en muræne. Ikke nok med at de har kæber inde i selve munden, som er rigt besatte med knivskarpe, bagudrettede tænder, har de, som den eneste gruppe af dyr, et ekstra sæt kæber nede i selve svælget.

Idet murænens hoved er for smalt til at skabe det undertryk, som normalt kræves for at kunne sluge et bytte, bruger de i stedet dette ekstra sæt kæber. Det foregår på den måde, at murænen med sit forreste sæt af kæber griber fat i et levende bytte, der kommer svømmende forbi, hvorefter den skyder sit andet sæt kæber frem i munden, bider sig fast i det kæmpende bytte med dette og fører det ned i maven. Som en ekstra bonus har mange murænearter desuden giftkirtler inde i munden.

Muræner producerer også ekstra meget slim i forhold til andre fisk. Denne slim udskilles gennem huden og fungerer som et beskyttende lag, da muræner ikke har skæl til at beskytte deres hud. Visse sandlevende arter bruger også denne slim til at bygge huler af. De graver sig med andre ord ned i sandet og udskiller slim for at styrke væggene i hulen.

Relation til mennesker

Muræner er en yndet og tilmed meget dyr spisefisk mange steder i verden. De bliver bl.a. til tider brugt som hovedingrediens i den franske fiskesuppe ”bouillabaisse” men bliver ligeså ofte grillet og serveret sammen med en god salat. Der er dog lige det mén, at kødet hos mange arter af muræner indeholder en gift. Det er derfor uhyre vigtigt, at kødet koges eller steges i tilstrækkelig grad, da kødet fra disse fisk ellers kan forårsage kraftige forgiftninger med en gennemsnitlig dødelighed på ca. 10 %.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)