Margaykat

Leopardus wiedii

Margay katten lever det meste af sit liv alene. For os mennesker, som er meget sociale dyr, synes dette nok trist og ensomt, men margayen er en udpræget enspænder, og ville ganske enkelt ikke bryde sig om at leve tæt sammen med andre artsfæller. Voksne margayer mødes derfor næsten kun når brunsten sætter ind, og han og hun opsøger hinanden. Så snart parringen er overstået, forlader de atter hinanden, og vandrer af sted på egen hånd.

Biologi

Margaykatten ligner en ocelot eller en miniudgave af en jaguar. Den er på størrelse med en almindelig huskat men har længere ben og en slankere krop. Denne kropsbygning gør, at det er en meget smidig og atletisk kat. Pelsen er gullig med sorte pletter.

Margaykatten lever hovedsageligt oppe i træerne og er den kat i verden, der er bedst til at kravle i træer. Den er meget adræt og kan løbe hurtigt både op og ned af træstammerne. En almindelig huskat kan derimod have meget svært ved at komme ned fra et træ og må ofte hjælpes. Margaykatten kan selv komme ned, da den kan rotere anklerne 180 grader og dermed vende sine bagpoter, så den kan bruge kløerne til at holde fast med. Den kravler derfor nedad stammer med hovedet først. Det er der kun 2 arter af katte, der kan i verden - den anden er træleoparden fra Asien.

Når margaykatten springer fra gren til gren, er det vigtigt for den at kunne holde balancen. Derfor er den udstyret med en meget lang hale, som bruges som rorpind. Halen kan være op til 70% af kropslængden.

Ligesom mange andre arter af katte lever margaykatten alene. Han og hun mødes kun, når de parrer sig. Det er hunnen der tager sig af ungen. Margaykatten får normalt kun 1 killing af gangen. Den fødes i en rede, som oftest er i et hult træ. Her opholder killingen sig de første fem uger af sit liv, inden den begynder at komme med moren på jagt.

Margaykatten finder føde oppe i træerne. Den spiser næsten alt, hvad den kan finde såsom små pattedyr, fugle, æg, firben og frøer. 

 

Relation til mennesker

Margayen er i dag en truet dyreart. Det skyldes, at de tidligere blev jaget på grund af deres smukke pels. I dag er det forbudt at jage margaykatten, men der sker stadig ulovlig fangst, da de er blevet populære som eksotisk kæledyr i USA. Den største trussel for margaykatten i dag er dog skovfældning fordi deres levesteder desværre forsvinder mere og mere.

 

Margaykat

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)