Malawiciklide

Labidochromis caeruleus

Der findes mange arter af malawiciklider. Nogle er meget farvestrålende, nogle er store og nogle er små. I Randers Regnskovs Afrikakupel kan man se et lille udvalg af ciklide arter fra Malawisøen i Afrika. De lever hovedsageligt af kød, men de spiser også andet, hvis det byder sig. Colobusaberne, som bor over deres sø, fodre tit cikliderne med forskellige madrester.

Biologi

Der findes over 2000 arter af malawiciklider. De er udviklet fra en fælles forfader i løbet af meget kort tid. I Malawisøen i Afrika lever der over 900 arter af ciklider, der er udviklet fra en fælles forfader i løbet af 2 millioner år. Denne hurtige, eksplosive evolution kan skyldes de mange forskellige levesteder og former for levevis søen tilbyder.

Det er hunnerne, der vælger, hvilken han de vil parre sig med. Nogle vælger efter udseende og dermed, hvor farverig hannen er. Derfor har de hanner med mest farve haft bedst ynglesucces og har derfor fået flere afkom med disse gener. Andre hunner vælger de hanner med de bedste redepladser. Nogle hanner bygger små bunker af sand på bunden af søen. Den han med den største og bedste sandbunke har bedst ynglesucces.

Relation til mennesker

Mange arter af malawi ciklider er meget farverige. Det har gjort dem til meget populære akvariefisk. Der er stor ynglesucces på disse fisk i fangenskab, hvilket gør, at der ikke indfanges så mange vilde fisk.

Ciklidernes popularitet som akvariefisk har betydet, at ciklider er blevet sat fri i eksempelvis USA. Folk har udsat fiskene i floder og søer, fordi de har villet skille sig af med fiskene. Cikliderne har overlevet og yngler succesfuldt. At udsætte arter andre steder end, hvor de oprindeligt lever kaldes for fauna-forurening og det kan medføre store problemer. Måske er der andre arter af fisk, der uddør, fordi cikliderne spiser deres mad eller optager deres levesteder.

Malawiciklide

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)