Indisk glasmalle

Kryptopterus bicirrhis

Glasmallen har en gennemsigtig krop. Dens hoved er mørkt og den har en mørk stribe ned langs kroppen. Denne stribe er fiskens skelet som ses. Muskler og skæl er gennemsigtige, så organer og blodårer ses tydeligt. Der findes arter af glasmaller flere steder i verden blandt andet i Afrika og Asien.

Biologi

Glasmallens organer er ikke gennemsigtige og ligger derfor sammepresset oppe ved hovedet. På den måde kan fisken have et større område, der kan være gennemsigtigt og kan derved udnytte denne egenskab bedre. Det er nemlig meget svært for rovfisk at få øje på glasmallen i det mudrede vand, hvor den lever.

Udover at være gennemsigtig har glasmallen også nogle specielle skæl på kroppen. Disse skæl består af guanin og har en sølvfarvet overflade. Disse skæl reflekterer lys og farve af omgivelserne som små spejle, så fisken får samme farve som omgivelserne. En meget effektiv måde at kamouflere sig på.

Glasmallen har et dårligt syn. Den har i stedet nogle lange føletråde omkring munden, som den bruger til at orientere sig med. Disse føletråde bruges også til at finde føde med. Faktisk kan mallerne både føle og smage med disse tråde. Når en føletråd rører ved noget kan mallen hurtigt smage om den skal spise det eller lade være.

Relation til mennesker

På grund af sit specielle udseende er glasmallen en populær akvariefisk. Der findes flere arter af glasmaller og de kan være svære at kende fra hinanden. Glasmallen trives bedst, når der er flere glasmaller i samme akvarie. Man anbefaler, at der er minimum 6 fisk sammen, for at glasmallerne trives.

Indisk glasmalle

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)