Hvidlæbet frø

Litoria infrafrenata

De hvidlæbede frøer er mestre i at kamouflere sig og det kan godt være en udfordring at finde frøerne. Om dagen sidder de nemlig på bladene. Når de sidder på et blad og trykker sig ind til det, falder deres grønne farve fuldstændig i med bladets. De gemmer fødderne under kroppen og lukker øjnene. På den måde er alt, hvad der er synligt af frøen, grønne farver.

Biologi

Den hvidlæbede frø er én af de største løvfrøer i verden. Den kan blive op til 11 cm lang. Den hvidlæbede frø har hæfteskiver på både fingre og tæer. Disse hæfteskiver fungerer som sugekopper og gør den i stand til at holde sig fast på selv lodrette flader. Den er dermed i stand til at klatre højt op i træerne, hvor den kan søge føde og gemme sig imellem bladene.

Den hvidlæbede frø er svær at få øje på i træerne, da den friskgrønne farve er en effektiv kamouflagefarve. De hvide striber omkring munden er desuden med til at sløre den. Frøers hud er meget sart. Hvis vi mennesker samler en frø op i hænderne, kan de salte vi har på fingerene ødelægge frøens hud. Derfor er det en god ide at skylle hænderne i ferskvand, inden man håndterer en frø.

Når det er parringssæson samles hannerne om et vandhul. Her begynder de at kalde på hunner. Deres kvækkelyde lyder som en hund, der gør. Når en hun har valgt en han, sætter han sig op på ryggen af hende og holder fast med forbenene i hendes armhuler. Her sidder han og venter på, at hun begynder at lægge æg. Frøer parrer sig ikke, men hannen befrugter æggene, når hunnen lægger dem. En hun kan lægge 2-300 æg ad gangen og de udvikles til haletudser i løbet af 1-2 døgn.

Relation til mennesker

Den hvidlæbede frø lever af alle slags insekter. De er dermed med til at holde insekterne i skak, hvilket kun er en fordel for den lokale befolkning. I frøens udbredelses område lever der rigtig mange arter af insekter som blandt andet kakerlakker, fårekyllinger, cikader og fluer.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)