Hvidkindet turako

Tauraco leucotis

Den hvidkindede turako er godt kamoufleret med sin flotte grønne farve, men når den flyver afsløres de postkasse røde vinger. Den voldsomt røde farve kan virke skræmmende og overraskende for turakoens fjender. De har desuden orange næb og orange hud omkring øjnene. Navnet skyldes de hvide fjer på kinderne. Når en turako er på vagt rejser den nogle lange fjer på hovedet. Disse fjer kan være op til 5 cm lange.

Biologi

Den hvidkindede turako hører til gøgefuglene ligesom den danske gøg. Den er omkring 40 cm lang og har en flot, farverig fjerdragt. De lever hovedsageligt af frugter som sluges hele. De kan sagtens sluge frugter på størrelse med store vindruer.

Den grønne farve i fjerdragten skyldes farvepigmentet turacovredin, der er det eneste rigtige grønne farvepigment i fugleverden. Dette farvepigment findes kun hos turakoer. Hos alle andre fugle skyldes den grønne fjerdragt, at lyset brydes i specielle fjerstrukturer.

Fjerene på vingens underside har desuden et rødt pigment turacin, der også er  unikt for turakoer. Hvis man tager en rød fjer fra en turako og rører den rundt i et glas vand, vil vandet bliver lyserødt.

Både det røde og det grønne farvepigment består af omkring 6% kobber, og man har regnet ud, at en turako skal spise omkring 20 kg frugt for at få kobber nok til at farve hele fjerdragten. Det tager da også en unge et helt år at udvikle den samme farve som de voksne.

 

Relation til mennesker

Mange steder i Afrika anses turakoer for at være en pest. De lever i flokke og de spiser meget. Det kan gå hårdt ud over frugtplantager eller private haver. I vild natur er turakoerne dog meget vigtige frøspredere.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)