Hvidhalet hulepindsvin

Hystrix indica

De hvidhalede hulepindsvin får 1-4 unger ad gangen, og til morens held fødes ungerne med bløde pigge over hele kroppen. Først når ungerne er et par uger gamle, begynder de at få stive pigge som forældrene. Man kan godt undre sig over, hvordan hulepindsvin i det hele taget kan parre sig uden at komme til skade. Svaret er: De parrer sig meget forsigtigt!

Biologi

I de tropiske og subtropiske egne af Asien lever det hvidhalede hulepindsvin, der kan nå en imponerende størrelse på lige under en meter fra snude til halespids og veje op til 15 kg. På trods af navnet har hulepindsvinet ikke meget med pindsvin at gøre. Hulepindsvinet er nemlig en gnaver lige så vel, som mus og rotter er det. Hulepindsvin og pindsvin forsvarer sig dog på en lignende måde.

En del af hulepindsvinets pels er omdannet til pigge af varierende længe og tykkelse. Hovedparten af hulepindsvinets krop er dækket af lange, tynde pigge, der kan rejses, så hulepindsvinet kommer til at syne dobbelt så stort som normalt. Den korte hale er desuden beklædt med korte, hule pigge, som hulepindsvinet kan ryste og derved frembringe en højlydt raslen, når det føler sig truet. Lyden kombineret med de strittende pigge kan tage modet fra de fleste fjender.

En sejlivet myte lyder, at hulepindsvinet kan skyde med sine pigge, når en fjende er nær. Det er dog ikke tilfældet. De bruger en helt anden taktik! Hulepindsvinets lange pigge er relativt fleksible og bøjer som regel, hvis de støder på noget. De er der således mest for synets skyld. Til gengæld skal man være yderst påpasselige, hvis et hulepindsvin pludselig vender bagdelen til og begynder at løbe baglæns. Bagkroppen er nemlig fyldt med ufleksible, sylespidse pigge, der uden problemer kan bore sig ind i huden på en ubuden gæst og på få sekunder forvandle denne til en nålepude! Piggene er nemlig løse og bliver ofte siddende i fjenden efter et angreb.

Blandt hulepindsvinets fjender hører store katte som tigere og leoparder. Hvis disse bliver ramt af piggene, kan det få alvorlige konsekvenser. Der går ofte betændelse i sårene, og katten kan have svært ved at spise, hvis piggene sidder i ansigtet. Der er flere eksempler på tigere og leoparder, der er døde efter et uvelkomment møde med et hulepindsvin!

Hulepindsvin lever i mindre flokke med kun ét ynglende par. Når han og hun skal blive til flere, er det vigtigt, at hunnen ikke er i sit lunefulde hjørne, idet hannen i så fald kan blive alvorligt såret. Kurmageriet foregår ved, at hannen spreder sine pigge ud, mens han står helt stille og kigger på hunnen. Virker hun imødekommende, vil han skiftevis nærme sig og trække sig tilbage gentagne gange, mens han grynter løs. Falder kurmageriet i hunnens smag, vil hun løfte den pigge-beklædte hale, så hannen kan komme til.

Hulepindsvinet får 1-4 unger ad gangen. Ungerne fødes som en miniature udgave af de voksne – med åbne øjne og pigge. Dog er piggene ganske korte og bløde, så hunnen ikke tager skade under fødslen. Efter 1-2 uger vil ungernes pigge blive hårde og spidse.

Relation til mennesker

Det hvidhalede hulepindsvin er, som tidligere nævnt, en gnaver. Fælles for alle gnavere gælder, at deres tænder vokser hele livet igennem og derfor må slides dagligt, så de ikke bliver for lange. De har derfor for vane at gnave i stort set alt, de kommer i nærheden af, hvilket har gjort dem særdeles upopulære blandt lokale landmænd i særdeleshed. Hulepindsvinet er ingen undtagelse.

Foruden at spise landmændenes afgrøder, ødelægger hulepindsvinene også deres marker, når de leder efter rødder, som de kan spise, eller når de graver de huller, som de sover i om dagen. 

Hvidhalet hulepindsvin

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)