Hvidfodede myrer

Technomyrmex albipes

I alle Randers Regnskovs kupler ses myrer. Det er små hvidfodede myrer, der stammer fra Asien. De er kommet til Regnskoven med nogle træer i sin tid. Myrer er, sammen med mange andre insekter, regnskovens skraldemænd. De hjælper med at nedbryde blade, frugter og døde dyr og er derfor vigtige for skovens omsætning.

Biologi

I modsætning til andre myrer, skal den hvidfodede myre ikke vente på, at der klækkes nye dronninger til at videreføre slægten. En stor procentdel af myrerne i denne art, er i stand til at udvikle sig til dronninger. Hvis blot 25 myrer forvilder sig væk fra familien, er de således i stand til at grundlægge en ny koloni omgående. De kan således sprede sig meget hurtigt, og de er meget svære at bekæmpe. Det positive er, at de ikke bider.

Der findes over 15.000 arter af myrer i verden. Det lyder måske ikke af så meget, men der er mange af hver art - rigtig mange. Hvis man vejede alle verdens myrer, ville de veje mere end alle andre dyr tilsammen!

Myrer er vigtige bestøvere af mange planter. I Randers Regnskov mangler mange af planterne deres rigtige bestøvere, men de hvidfodede myrer kan bestøve nogle af dem. Det betyder at mange af planterne hvert forår og sommer danner frugter.

 

  • Læs mere om hvidfodede myrer i nyhedsbrevet - marts 2006

Relation til mennesker

Gartnerne og dyrepasserne i Randers Regnskov får af og til grå hår i hovedet af de hvidfodede myrer. Det sker, når der er for mange af dem i kuplerne. Nogle gange sidder der tusindvis af myrer på undersiden af bladene. Når gartnerne eller dyrepasserne går ind i blandt planterne i et bed, bliver de "overfaldet" af myrer. Det kilder forfærdeligt at have så mange myrer på sig. Den eneste løsning på problemet er at tage et bad for at vaske myrerne af. Derfor er der altid rør med myrebekæmpelse i alle kuplerne, så vi kan holde bestanden i skak.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)