Hulefårekylling

Phaeophilacris bredoides

I Randers Regnskov kan man se hulefårekyllingerne i Afrikagrotten, hvor de lever frit. De kan være svære at få øje på, da de er godt kamoufleret, men når de bevæger sig over klipperne, er de nemmere at se. Hulefårekyllingerne er absolut ikke i sikkerhed i Afrikagrotten, her lever der nemlig gekkoer, som gerne spiser dem, hvis de kommer for tæt på. Desuden bruges almindelige fårekyllinger som foder til mange af dyrenen i Regnskoven. Disse ses ofte i skovbunden i kuplerne.

Biologi

Afrikanske hulefårekyllinger er nogle store langbenede insekter. De er gråspættede og er derfor godt kamoufleret på klippevægge. De lever i klippehuler og lignende. Denne art bliver ofte forvekslet med edderkopper, da de har 6 meget lange ben og to store antenner. De ser derfor ud, som om de har 8 ben ligesom edderkopper.

Fårekyllinger forveksles også tit med græshopper fordi begge to laver lyd og kan hoppe. Græshoppen bruger sit bagben og gnider det mod vingen for at lave lyd, mens fårekyllingen gnider vingekanterne mod hinanden. Græshopper har oftest længere springben end fårekyllinger.

Det er nemt at kende forskel på hanner og hunner hos fårekyllinger. Hunnen har nemlig en lang læggebrod på bagkroppen, som hun bruger til at lægge æg med. Hunnen lægger æggene, så de er skjulte ved at stikke læggebroden ind i det medie, hun ønsker at lægge æg i. Æggene klækker til små minifårekyllinger, der er små kopier af de voksne. De vokser ved at skifte ham og ved sidste hamskifte får de vinger og bliver voksne, kønsmodne fårekyllinger.

Relation til mennesker

Når man er på besøg i de varme lande oplever man ofte en koncert af insektlyde om aftenen. Hannerne hos fårekyllingerne laver lyde om aftenen for at tiltrække hunner. Er man uheldig og har fået en fårekylling ind i soveværelset kan det godt blive en meget lang nat. En fårekylling kan være meget svær at finde, specielt hvis den sidder under gulvbrædderne eller bag skabet.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)