Hættet gibbon

Hylobates pileatus

Et gibbonpar synger sammen for at markere deres territorium overfor andre grupper af gibbonaber. Hvert gibbonpar har en helt unik sang. Hunner lærer deres sang fra deres mor og hanner fra deres far. Når de forlader deres familie for at finde en partner, vil parrets sang være helt unik, da den er en kombination af de to familiers sang.

Biologi

Gibbonaben bevæger sig på en helt speciel måde, som ikke er kendt andre steder i dyreverdenen. Med de lange arme kan den på imponerende vis svinge sig af sted i trækronerne. Gibbonen sætter den ene hånd foran den anden, mens kroppen svinger som et pendul. Det gør den i stand til at hænge kortvarigt i luften uden at berøre noget. Gibbonens  unikke pendulfart er dog ikke altid en sikker måde at komme frem på. Op mod 30 % af gibbonerne i naturen har helede brud på kroppen, så nogle gibboner mister trods alt grebet.

Gibbonaber er monogame - det vil sige at de lever med den samme partner hele livet. De er meget kræsne, når de skal vælge deres partner, lige som vi mennesker er det. Det kan derfor være svært at få dem til at danne par i zoologiske haver. Det var derfor meget heldigt, at de to gibbonaber i Randers Regnskov dannede par. De havde aldrig mødt hinanden, før de blev sat fri i anlægget i Asienkuplen. Men kort efter de ankom viste de interesse for hinanden og allerede et år senere fik de deres første unge.

Hos hættet gibbon er hunnerne altid lyse og hannerne altid mørke i pelsen. De hedder hættet gibbon på grund af den sorte aftegning, hunnen har på hovedet. Uanset køn fødes unger af hættet gibbon altid lyse ligesom deres mor, så de er godt kamufleret i den periode af deres liv, hvor de sidder på moderens beskyttende mave. I takt med, at ungerne bliver kønsmodne i 4-5 års alderen, vil hannerne begynde at skifte farve til den voksne, mørke pelsdragt. Hunnerne forbliver dog lyse hele livet igennem.

Relation til mennesker

I mange år har man diskuteret, om gibbonaber er menneskeaber. Mange undersøgelser tyder på, at gibbonaben er en menneskeabe - dog den menneskeabe, der er mindst beslægtet med os mennesker.

Gibbonaber afviger fra de andre menneskeaber (chimpansen, bonoboen, gorillaen og orangutangen), idet de er mindre og ikke laver reder til at sove i. Desuden danner de monogame par, hvor de andre menneskeaber enten lever i grupper med en dominerende han (chimpansen, bonoboen og gorillaen) eller alene (orangutangen).

Hun gibbon

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)