Grønnakket fasandue

Otidiphaps nobilis nobilis

Den grønnakkede fasandue er en meget sky fugl, som man derfor sjældent støder på ude i naturen. Af samme grund ved man ikke meget om dens adfærd og biologi. Dog ved man med sikkerhed, at den har et meget specielt kurmageri.

Biologi

Den grønnakkede fasandue er en meget sky fugl, som man derfor sjældent støder på ude i naturen. Af samme grund ved man ikke meget om dens adfærd og biologi.

De lever og bygger rede på jorden og lægger kun ét æg ad gangen, som på skift udruges af begge forældre. Som regel ligger hannen på reden fra morgen til eftermiddag, hvorefter hunnen tager over, indtil det bliver morgen igen. Hannen har yderligere til opgave at finde og hente redemateriale, mens det er hunnen, som bygger selve reden. Efter 4 ugers udrugning klækkes ægget, og i den første uge herefter, er det udelukkende hannen, der henter og bringer føde, bestående af frø og nedfaldne frugter, til den nybagte mor og deres unge.

Selve kurmageriet hos disse smukke fugle er et meget unikt syn. Hannen udfører en slags parringsdans, hvor han flyver flere meter op i luften, hvorefter han klapper vingerne hårdt sammen ni gange. Dette giver en højlydt, skudlignende lyd. Efterfølgende daler han langsomt ned mod jorden igen for at gentage hele processen op til fem gange alt imens, han kurrer på livet løs.

Hannens kursang er af afgørende betydning. Hos flere eksotiske duearter har man fundet ud af, at hunnens æggestokke vokser hurtigere, hvis hun udsættes for denne kurren. Det betyder med andre ord, at jo bedre hannen er til at synge, jo større chance har han for at vinde damernes gunst.

Relation til mennesker

Duer, generelt, har i årtier været holdt i fangenskab og brugt som fødekilde og som transportmiddel. Vi er jo alle bekendte med de famøse brevduer. Den grønnakkede fasandue har dog ikke noget speciel relation til mennesket, idet den som tidligere nævnt er meget sky og ikke har været let at hverken studere eller holde i fangenskab.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)