Grøn leguan

Iguana iguana

Leguaner opholder sig størstedelen af tiden oppe i træerne. Når de ikke søger efter føde, ligger de ofte og solbader i toppen af et træ. De er vekselvarme og regulerer derfor deres kropstemperatur ved at flytte sig mellem sol og skygge. I Randers Regnskov ser man dem derfor oftest solbade på taget af krokodille-buret eller på vandrette grene højt oppe i træerne. Om vinteren ligger de tit ved søko-søen, hvor der er varmeplader, der erstatter varmen fra solen.

Biologi

Den grønne leguan er en stor, trælevende øgle fra Mellem- og Sydamerika, der kan måle op til 2 meter fra snude til halespids og veje godt 6 kg. På trods af dens størrelse, tilbringer denne øgle størstedelen af sit liv højt oppe i trækronerne, hvor den bruger flere timer om dagen på at slikke sol. Leguaner er nemlig, ligesom alle andre krybdyr, vekselvarme og er derfor ikke i stand til at producere varme selv.

De grønne leguaners placering i de træer, som de lever i, er ikke tilfældig men afhænger derimod af, hvilken plads det enkelte individ har i hierarkiet. Øverst findes fører- eller alfahannen. Han sidder næsten altid meget højt placeret – her har han et godt udsyn over sit territorium og harem af hunner. Unge dyr, der befinder sig nederst på rangstigen, etablerer sig derimod på laveresiddende grene. Man kan således få en idé om leguaners indbyrdes dominansforhold ved at kigge på deres fysiske placering i forhold til hinanden.

På trods af navnet er grønne leguaner ikke altid grønne! De kan ikke skifte farve som eksempelvis kamæleoner, der kan gå i ét med sine omgivelser på ganske få sekunder. Til gengæld er de grønne leguaner i stand til at ændre deres farvenuance en smule afhængig af humør, temperatur, helbred og social status.

Unge individer er som regel næsten neongrønne med sorte bånd på halen. Jo ældre de bliver, des mere ensfarvede bliver de. Den grønne farve kan dog variere meget fra individ til individ. Om morgenen, hvor kropstemperaturen er lav, kan de grønne leguaner gøre sig mørkere, hvilket gør, at de kan optage varmen fra solen hurtigere. Når den varme middagssol står højt på himlen, kan de til gengæld gøre sig lysere og på den måde mindske varmeoptaget og risikoen for overophedning.

En nuanceændring af leguanernes grønne farve kan også ske som følge af social status, som tidligere beskrevet. Voksne, dominerende individer er typisk mørkere end unge, og førerhannen kan endda tone over i en mørk orange farve som følge af de hormonelle ændringer der sker i forbindelse med parringen og territoriekampe. Man kan altså også lære en masse om dominansforholdene i en gruppe af grønne leguaner ved blot at kigge på deres farve.

Ligesom mange andre øgler har den grønne leguan et tredje ”øje”, der findes bag på hovedet. Det er dog ikke et rigtigt øje, idet det ikke kan danne billeder men kun sanse lys og silhuetter. ”Øjet” er dog stadig et vigtigt redskab i kampen for overlevelse. Hvis en fjende sniger sig ind på leguanen bagfra og skygger for solen, kan den ved hjælp af det ”tredje øje” sanse fjenden, selvom de to andre øjne er fikseret på noget helt andet foran den.

Relation til mennesker

I Mellemamerika findes et naturbevaringsprojekt, der kaldes for “Operation Grøn Høne”. Her forsøger man at opdrætte leguaner til slagtning i stedet for kvæg, idet kvæg farmning er yderst ødelægende for naturen. Leguaner kan til gengæld opdrættes i selve regnskoven uden at ødelægge den. Det har desuden vist sig, at man kan producere mere kød pr. areal ved leguan farmning end ved kvæg farmning.

Kød fra den grønne leguan skulle eftersigende smage ganske godt, idet det både i farve og smager minder om kyllingekød. Desværre anses leguankød for en fattigmandsspise, hvorfor det ikke har vundet stor indpas blandt lokalbefolkningen.

Til gengæld er grønne leguaner et af de mest populære firben brugt som "kæledyr". Hvis man gerne vil have en leguan, skal man dog huske på, at de lever op til 20 år og bliver 2 meter lange. Leguaner kan tabe halen, hvis de føler sig fanget, så det er vigtigt aldrig at holde dem i halen.

En grøn leguan solbader på en klippe.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)