Gambiansk kæmperotte

Cricetomys gambianus

Den gambianske kæmperotte er meget intelligent og har en særdeles fin lugtesans, hvilken man i Mozambique har forstået at udnytte til redde menneskeliv. Man har nemlig trænet rotter til at snuse sig frem til de mange landminer, der stadig ligger i jorden efter mange års borgerkrig. Rotterne er mindst lige så effektive til dette som bombehunde og er desuden så lette, at de ikke udløser landminerne. Det eneste kæmperotterne kræver for denne store humanitære indsats er et par lækre jordnødder i ny og næ!

Biologi

Den gambianske kæmperotte er meget lærenem. Man er derfor begyndt at bruge dem til at finde landminer og bomber. De er billigere at træne end hunde, de er små og nemme at transportere og de har en fantastisk lugtesans. Desuden klarer de sig bedre end hunde i den tropiske varme og de er mere modstandsdygtige overfor tropiske sygdomme. Når de finder en mine, markerer de ved at kradse i jorden. De er ikke tunge nok til at udløse landminer.

Kæmperotterne lever af frugter, nødder, grøntsager og insekter. De har nogle store kindposer, hvor de kan opbevare mad til senere. Disse kindposer er meget store og en kæmperotte kan transportere op til 3 kg mad tilbage til sin hule i løbet af 2 timer. 

De er nataktive, da de ikke tolererer høje temperaturer. De varme afrikanske dage bruger de derfor i deres huler i jorden eller i træstammer.

Relation til mennesker

Den gambianske kæmperotte kan blive op til 1,5 kg tung. De har ikke nogle fjender i naturen udover mennesket. Den anses for at være meget velegnet til spisning og jages derfor af de indfødte. Der er også eksempler på indfødte, der opdrætter gambianske kæmperotter, da det er nemmere end at fange dem.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)