Flodskildpadde

Carettochelys insculpta

Flodskildpadden er en meget sky skildpadde, der kun viser sig i overfladen, når de skal trække vejret. Snuden ligner en lille grisetryne. Når skilpadden skal trække vejret, stikker kun snuden over vandoverfladen, så det kan foregå både hurtigt og ubemærket. Flodskildpadderne lever i Randers Regnskovs Asienkuppel, hvor man netop kun ser dem nærme sig overfladen, når de skal trække vejret.

Biologi

Flodskildpadden er en vandlevende skildpadde og det kan man se både på skjoldet og på benene. Skjoldet er fladt og strømlinet, mens benene er omdannet til luffer. Store gamle eksemplarer kan veje over 20 kg.

Flodskildpadden ligner umiddelbart en havskildpadde, da den ligesom havskildpaden har luffer. Lufferne bruges som en slags vinger, når flodskildpadden bevæger sig rundt i vandet. Flodskildpadden er dog ikke nært beslægtet med havskildpadden. Den store lighed skyldes, at både flodskildpadden og havskildpadden er tilpasset livet i de frie vandmasser, hvor det er en fordel at kunne komme hurtig frem.

Når flodskilpadden er neddykket, kan den optage ilt fra vandet gennem nogle små hårlignende udvækster i struben. Derved kan den forlænge sine ophold under vandet.

Hos denne art af skildpadde er det temperaturen i reden, der afgør, om ungerne bliver hunner eller hanner. Ved kølige rede temperaturer udvikles æggene til hanner og ved varme temperaturer udvikles hunner. Denne temperaturafhængige udvikling af kønnene ses også hos krokodiller, andre arter af skildpadder og enkelte firben.

 

Relation til mennesker

Lokale stammefolk på Ny Guinea opfatter flodskildpadden som et symbol på seksuel forplantning. Ifølge gamle legender straffes man derfor med impotens, hvis man dræber en flodskildpadde.

 

Flodskildpadden ligner umiddelbart en havskildpadde, men den lever hele sit liv i ferskvand.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)