Dværgkaiman

Paleosuchus palpebrosus

I Randers Regnskov har Dværgkaimanerne fået unger flere gange. Hver gang har hunnen lagt æggene i en bunke jord, som hun skraber sammen. Da jorden i anlægget ikke har den rette temperatur til at udruge æggene, er dyrepasserne nødt til at grave æggene op og lægge dem i en rugemaskine. Det er meget vigtigt, at man ikke vender krybdyr æg, når først de er lagt, da fostret kan dø af det. Det er lige modsat fugle, hvor forældrene vender æggene flere gange om dagen.

En netop udklækket unge.

Biologi

Selvom dværgkaimanen med sine op til 1.5 m er den mindste af alligatorarterne, er den klart blandt den mest mavesure! Her hentydes dog ikke til dens temperament, hvilket ellers også kan være noget iltert.

Ligesom fugle har kaimaner en kråse. Kråsen er en muskuløs del af maven, der ofte er fyldt med små sten, som kaimanen har slugt. Her bliver maden knust, når musklerne trækker sig sammen. At de ikke er de uhyggelige dræbere, som mange tror, kan også ses på deres kost. Dværgkaimaner lever af de smådyr, som de kommer i nærheden af, som fisk, krebsdyr, snegle, insekter og padder. På grund af den meget varierede diæt er de nødt til at have en stærk mavesyre. Faktisk har alligatorer og krokodiller den sureste mavesyre af alle hvirveldyr.

Når han og hun skal blive til flere, hjælpes hannen og hunnen ad med at bygge en rede. Oftest er reden et hul i jorden, der dækkes til med en blanding af friske og nedbrudte blade samt mudder og små kviste, efter æggene er lagt. Når de friske blade nedbrydes, dannes der varme, og denne varme er med til at udruge æggene. En dværgkaiman kan lægge mellem 10 og 25 æg.

Når æggene er lagt, drager hannen videre i sin søgen efter nye hunner, han kan parre sig med, mens moderen holder sig i nærheden af reden med æggene. Selvom krybdyr, generelt, ikke er kendt for at udvise stor yngelpleje, passer kaimanhunnen alligevel godt på sine æg. Hun er altid på vagt og reagerer overfor selv de mindste tegn på, at der er æggetyve på spil.

Efter godt 90 dage klækker de nedgravede æg. Hunnen holder sig som tidligere nævnt tæt ved reden men behøver ikke at spekulere på, hvornår æggene klækkes – det skal ungerne nok selv gøre hende opmærksom på! De små krokodiller begynder nemlig at kalde inde fra ægget, når de er klar til at klække, hvorefter moderen straks kommer og graver dem ud. De efterfølgende 2-5 uger holder hun sig nær og vogter over de nyklækkede unger, hvorefter de overlades til sig selv. Hos flere andre krokodillearter passer begge forældre på ungerne i op til 2 år.

I samme øjeblik din eksistens startede, var du enten en dreng eller en pige. Så hurtigt afgøres ungernes køn ikke hos krokodiller. Her er det temperaturen, som æggene udruges ved, der gør forskellen. Hvis et æg udruges ved temperaturer mellem 28-31 grader Celsius bliver ungen til en hun, men hvis ægget udruges ved 32-34 C bliver ungen derimod til en han! Så skulle man måske tro, at et kuld fra samme rede altid vil være af samme køn. Det er dog ikke tilfældet, for temperaturen kan godt variere i reden.
 

Relation til mennesker

En netop udklækket unge.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)