Dronningeaftrækkerfisk

Balistes vetula

Aftrækkerfisken er ikke nogen hurtig svømmer, så den overlever i stedet ved at være hurtigst på "aftrækkeren". Hvis en fjende nærmer sig, skyder aftrækker en spids finne frem på ryggen. Samtidig svømmer aftrækkerfisken ind i en sprække, og her låser den finnen med en mindre finne. Aftrækkerfisken kiler sig derved fast i skjulet, så den hverken kan trækkes eller suges ud.

Biologi

Aftrækkerfisken er ikke nogen hurtig svømmer, så den overlever i stedet ved at være ”hurtigst på aftrækkeren”. Den har nemlig en ganske særlig måde at forsvare sig på. Hvis en fjende nærmer sig, svømmer den ofte ind i små klippesprækker for at gemme sig. Her kiler den sig fast ved hjælp af sin ”aftrækker”, der udgøres af en modificeret finne lige foran rygfinnen, så den hverken kan trækkes eller suges ud. Når aftrækkerfisken ikke føler sig truet, ligger finnen ned i en lille fure på ryggen og er næsten usynlig.

Aftrækkerfisken er ikke kræsen og spiser gerne et væld af forskellige smådyr som rejer, krabber, muslinger, blæksprutter osv. Dog synes den at foretrække søpindsvin – umiddelbart en besværlig mundfuld, idet mange af dem besidder lange, spidse pigge. Men aftrækkerfisken har udviklet en smart teknik! Den sprøjter på søpindsvinet med en kraftig vandstråle, så det vælter omkuld. Derved kan aftrækkerfisken komme til at angribe søpindsvinet fra undersiden, hvor dets pigge ikke er så lange og kraftige. På grund af aftrækkerfisken store tænder og kraftige kæber knuses søpindsvinet så let som ingenting.

Jagtteknikken er ikke det eneste, som aftrækkerfisken er kendt for. Den er berygtet verden over for dens mildest talt iltre temperament. Ikke nok med det er den meget territoriel. En aftrækkerfisks territorium har form som en kegle, der står på hovedet. Det vil sige, at jo længere man stiger opad i vandsøjlen, desto større bliver det. Og du er ikke i tvivl, hvis du begiver dig ind på sådan et territorium!

Aftrækkerfisken vil typisk svømme direkte mod dig og først dreje af i sidste sekund for at gøre dig opmærksom på, at du er på gale veje. Bliver truslen ikke taget alvorligt, kan den i stedet ty til at bruge bisserne! Så husk derfor, at hvis du møder en aftrækkerfisk, så svøm ikke opad men nedad mod bunden for at komme ud af dens territorium.

Relation til mennesker

Aftrækkerfisken er ikke alene smuk, den smager også godt! Og da den kan blive op til 60 cm lang, er der mad til mange i bare en enkelt fisk. På trods af dens størrelse bliver den også holdt som akvariefisk. Den kan dog være uhyre svær at holde sammen med andre fisk, da den som tidligere nævnt er meget territoriel og temperamentsfuld og derfor kræver masser af plads og gemmesteder.

Dronningeaftrækkerfisk

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)