Biologi
Der findes i alt 3.500 arter af kakerlakker, hvoraf de færreste har tilknytning til mennesker. Alligevel ved alle, hvad en kakerlak er, og de fleste føler afsky ved synet af dem. Men hvorfor gør vi egentlig det?
Kakerlakker synes at elske det sted, hvor vi allermindst vil have dem – i køkkenet. Det er der også en god grund til, for et køkken indeholder normalt alt det, en kakerlak overhovedet kunne ønske sig. Der er mad i lange baner, der er varmt, der er vand, og så er der mange mørke sprækker, der er ideelle skjulsteder for en kakerlak. Et køkken, der ikke bliver gjort ordentligt rent og luftet ud, er i særdeleshed det rene slaraffenland for en kakerlak, og bl.a. derfor forbindes kakerlakken ofte med snavs. Kakerlakken spiser det samme som vi gør, men den går heller ikke af vejen for nogle betydeligt mere bizarre fødeemner såsom papir, uldtøj, læder, blæk, sæbe og artsfæller - døde eller levende!
Der er også en anden årsag til kakerlakkernes dårlige ry! Mad er nok ikke den første ting, man tænker på at genbruge. Når det først har passeret fordøjelsessystemet én gang, betragtes det ikke længere som mad. Men faktisk er der stadig masser af næring tilbage i det meste lort, og det er der visse arter af kakerlakker, der drager stor nytte af – de har specialiseret sig i at leve af lort! Og med den type kost kan kakerlakken være årsag til smittespredning.
Dødningehovedkakerlakken (Blaberus giganteus) er et glimrende eksempel herpå. Den lever i grotter og har gjort det til en levevej at spise lort fra grotternes andre beboere, flagermusene. En stor flok flagermus kan producere enorme mængder af afføring, og på bunkerne af dette kan der findes flere tusinde kakerlakker per kvadratmeter.
Det er måske let at forstå, hvorfor kakerlakken er så forhadt. Sværere er det at få øje på fascinationen af dette dyr. Men tag ikke fejl! Kakerlakken kan altså noget, som de andre ikke kan! Kakerlakken har levet på jorden i millioner af år og vil sandsynligvis gøre det i mange år fremover. Mange mener endda, at selvom det lykkedes mennesket at udrydde stort set alt liv på planeten, inklusiv os selv, vil kakerlakkerne bestå i bedste velgående pga. deres ualmindelig gode tilpasningsevne.
Der findes en myte om kakerlakker. Den fortæller, at dette dyr kan leve videre, selvom hovedet bliver kappet af. Historien lyder langt ude, men er dog ikke helt uden hold i virkeligheden. Kakerlakken er så hårdfør, at den kan leve flere måneder uden mad og en måned uden vand. Og da kakerlakken ikke trækker vejret som os, altså igennem munden og ned i lungerne, kan den rent faktisk overleve en måneds tid uden hoved. Uden hoved er den dog ikke længere i stand til at drikke, hvorfor den til sidst dør af tørst.