Colobusabe

Colobus guereza

I Randers Regnskovs Afrikakuppel lever colobusaberne i et stort anlæg. Ligesom os mennesker, bruger colobusaber i høj grad ansigtet til at kommunikere med. Man kan altså se på deres ansigtsudtryk, hvilket humør de er i. Så oplever du, at én af vores colobusaber sidder og stirrer på dig med vidt åben mund eller ligefrem rækker tunge af dig, skal du ikke blive forskrækket. Den er sandsynligvis bare i drillehumør!

Biologi

Colobusaben lever det meste af livet oppe i trækronerne. Den har derfor mange tilpasninger til at komme elegant rundt – blandt andet en lang stiv hale, der bruges til at styre med, når colobusaben springer fra gren til gren. Den har også en krans af hvide, stride hår på ryggen, der fungerer som en form for faldskærm. Når colobusaben springer ud i luften, spredes disse lange hår ud og holder aben svævende længere.

Colobusaben har desuden ingen tommelfingre. De har kun 4 fingre på hænderne. Det gør, at de har et bedre greb, da deres hånd fungerer som en krog. Det er på grund af deres manglende tommelfingre, at de har fået deres navn. Colobus betyder nemlig "den lemlæstede", da de afrikanske stammer, der først så aben, simpelthen troede, at den var kommet til skade, fordi den ingen tommelfingre har.

Maven hos en colobusabe fungerer næsten som en komave. Colobusabens mave er ligesom koens inddelt i 4 rum. Et rum har ikke mavesyre, men har i stedet bakterier, der hjælper med at nedbryde maden. Det sidste rum har mavesyre og fungerer ligesom vores. De lever hovedsageligt af blade og skud, men spiser også gerne frugter og grønsager.

En colobusabeflok består af 8-15 individer. Det er oftest en han og flere voksne hunner og deres afkom. Hunnerne er ofte beslægtede og har et tæt forhold til hinanden. Det ses ved at de groomer hinanden og passer hinandens unger. Hannen tager også del i børneopdragelsen.

Ungerne hos denne art er helt hvide i modsætning til de voksne individer, der er sorte med hvide hår på siden af kroppen samt en hvid ansigtsmaske. Colobus aber fødes altid hvide, og skifter farve når de er omkring 6-8 måneder gamle, hvor de også begynder at forlade moderens mave og klatre rundt på egen hånd. Man har længe studset over, hvorfor ungerne fødes hvide, da farven hvid er meget let at få øje på. Så man skulle tro, at unges hvide farve gjorde den mere synlig overfor fjender og dermed mere sårbar. Det er stadig lidt af en gåde, men man har set, at hunnerne i en flok kun tager sig af den lille, så længe den er hvid. Så den hvide farve fungerer sandsynligvis som et symbol til de ældre hunner, der fortæller, at ungen har brug for, at de passer på den.

Colobusaben har flere fjender blandt andet ørne, leoparder og chimpanser. De senere år har man fundet ud af, at chimpansegrupper af og til går på jagt efter colobusaber. Det er en meget organiseret måde, de jager på, hvor nogle driver colobusflokken afsted i trætoppene, andre sidder længere fremme og venter på colobusaberne og fanger en eller flere, hvorefter chimpanserne deler byttet mellem hinanden og æder det.
 

Relation til mennesker

Colobusaben er en af de mange abearter der er hellige for hinduer og buddhister. De spiller en stor rolle i disse religioner som hellige guder.

Colobuspels har været luksuriøse i nogle kulturer. Det er en af årsagerne til at colobusaberne er faldet drastisk i antal. En anden grund er, at deres levesteder forsvinder mere og mere.

Colobusabe

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)