Børstesvin

Echinops telfairi

Når han-børstesvin lugter en hun, begynder der straks at sive en hvid, mælkelignende væske fra hans øjne. Denne væske er vigtig under parringslegen, hvor hannen gentagne gange borer sit hoved ind under hunnens tornede bagdel for at stimulere hende til parring, og mens dette står på, beskytter væsken hans øjne - selv hvis han til tider bliver lidt for ivrig og kommer for tæt på piggene!

Biologi

Børstesvin hører sammen med muldvarpe, pindsvin og spidsmus til den gruppe af dyr, der kaldes insektædere. De er kendetegnet ved bl.a. at være lavbenede og ved at have en lang snude. Pindsvin og børstesvin er fjernt beslæget og er udviklet uafhængigt af hinanden. Dette fænomen kaldes konvergent evolution - at to dyrearter er kommet til at ligne hinanden, idet de har samme type levested og fødekilde. 

Børstesvin er nataktive og sover om dagen i hule træer eller huler i jorden. De lever af insekter og små pattedyr som museunger. De leder både efter føde på jorden men også oppe i træerne. De har små skarpe kløer, så de kan kravle rundt i træerne uden problemer.

Børstesvin lever alene og mødes kun omkring parring. I parringssæsonen udsender hunnerne en duft som hannerne reagerer på. Hannens øjne hæver og udskiller en hvid mælkelignende væske i huden omkring øjnene. Hvorfor de gør det, ved man endnu ikke.

Piggene er omdannede hår ligesom ved pindsvin. Disse bruges til at beskytte sig mod fjender. Når et børstesvin føler sig truet, ruller det sig sammen og stritter med piggene til alle sider. På den måde er det meget smertefuldt for andre dyr at komme tæt på.

Relation til mennesker

Børstesvin spiser også flere uønskede skadedyr i landmændenes afgrøder. De er derfor med til at give landmændene et bedre udbytte af deres marker.

På øen Mauritius spiser man børstesvin. Menneskene her lever hovedsageligt af fisk, så børstesvinene udgør en kærkommen variation.

Børstesvin

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)