Bladskildpadde

Cyclemys dentata

Kan skildpadder gå ud af sit skjold? Nej! Skildpaddens skjold er nemlig en del af skelettet. Det er de knogler, der udgør brystkassen hos os mennesker, nemlig rygrad, brystben og ribben, der er omdannet til en lukket ”kasse”, der beskytter mod angreb fra glubske fjender. Uden på knoglerne er der desuden et lag af hornplader, der ligesom vores negle er med til at beskytte knoglerne mod slid.

Biologi

Bladskildpadden er i samme familie som æskeskildpadden, men er vidt forskellig fra sin slægtning. Bladskildpadden har ikke et skjold, der beskytter den særligt godt mod fjender. Først når skjoldet er over 25 cm. langt, dannes der et hængsel i bugskjoldet, der gør bladskildpadden i stand til at lukke den forreste del af skjoldet i. Indtil da er skjoldet altid åbent for- og bagtil.

Bladskildpadden har dog ikke behov for at være særlig godt beskyttet af sit skjold, da den lever det meste af sit liv neddykket i vand. I vandet er bladskildpadden godt camoufleret, da skjoldet ligner et blad. Rovdyrene har således svært ved at få øje på bladskildpadden.

Disse skildpadder kan lige som mange andre skildpadder blive meget gamle. Man har eksempler på bladskildpadder der er blevet mere end 50 år. Andre skildpaddearter har vist sig at kunne blive over 175 år gamle.

Relation til mennesker

Bladskildpadden er blevet et populært "kæledyr" de seneste år. Når en art bliver populær, betyder det ofte, at folk kan tjene penge på at finde skildpadder i naturen og sælge dem videre ulovligt. Det går hårdt ud over antallet af skildpadder i naturen og kan i væreste fald ende med, at arten udryddes.

Derfor er det meget vigtigt, at man undersøger, hvor en skildpadde kommer fra, når man anskaffer sig den. Man kan nemt komme til at støtte illegal handel uden at ville det!

Bladskildpadde

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)