Blå morfo sommerfugl

Morpho peleides/Morpho achilles

Sommerfugle smager med fødderne! For enden af hvert af de seks ben, sidder der særlige sanse organer, som de kan smage med. De behøver derfor blot at lande på noget for at afgøre, om det er spiseligt eller ej. De spiser med en lang snabel, som de stikker ned i blomsterne for at nå ned til nektaren. Når de ikke bruger snablen, ruller de den sammen, så den ikke er i vejen.

Biologi

Øjepletter på vingerne forvirrer eventuelle fjender, da de ikke kan se, hvor sommerfuglens hoved sidder. De angriber derfor ofte bag på vingen, hvilket giver sommerfuglen en chance til at flyve i sikkerhed. Desuden kan store øjepletter snyde fjenden til at tro, at sommerfuglen er meget større end den i virkeligheden er. Den blå morfo sommerfugl har en meget doven og uforudsigelig flugt. Det er derfor meget svært for fugle og andre fjender at fange morfo sommerfuglene.

Morpho betyder smuk, og det er morfo sommerfuglene. Farven hjælper sommerfuglene til at genkende individer fra samme art. Vingerne reflekterer UV lys og Morfo sommerfuglenes øjne er meget følsomme overfor UV lys. Derfor kan de se hinanden på lang afstand. Hannerne er meget territorielle og jager andre hanner væk, hvis de kommer for tæt på.  Morfo sommerfuglene er nogle af de største arter af sommerfugle i Sydamerika med et vingefang på op til 20 cm.

Sommerfugle lever ofte at frugtsaft og nektar. De bliver tiltrukket af blomster og frugters stærke farver. Da sommerfugle smager med fødderne, behøver det blot at lande på noget for at afgøre om det er spiseligt. De spiser med en lang snabel, som de stikker ned i blomsterne for at nå ned til nektaren. Når de ikke bruger snablen, ruller de den sammen, så den ikke er i vejen. 

Relation til mennesker

Morfo sommerfuglens blå farve falmer ikke og bliver derfor brugt til udsmykning. Man bruger blandt andet selve vingen til at lave smykker af og til at udsmykke blandt andet udskårne træfigurer med.

Stammefolk fangede før i tiden blå morfo sommerfugle ved at lokke dem hen til sig med skinnede blå objekter. De brugte vingerne til at udsmykke deres ceremoni-masker.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)