Blå dykkerantilope

Cephalophus monticola

Den blå dykkerantilope bliver kun 35 cm høj, og er dermed en af verdens mindste antilopearter. Med så korte ben nytter det ikke noget at løbe sin vej, hvis en fjende har sat sig for at gøre én til dagens måltid. Når dykkerantilopen føler sig truet dykker den derfor ned i vegetationen i skovbunden i håb om ikke at blive opdaget, frem for at flygte.

Biologi

Den blå dykkerantilope har fået sit navn på grund af dens farve og adfærd. Pelsen har en blå nuance og når dykkerantilopen føler sig truet, dykker den ned blandt vegetationen i skovbunden i stedet for at flygte. Den har 2 små spidse horn, som den kan forsvare sig med, hvis det bliver nødvendigt.

Den blå dykkerantilope er en af verdens mindste antilopearter. Den vejer mellem 4 og 10 kg. Den har en strømlinet krop, hvor bagbenene er længene end forbenene. Det gør, at den er godt tilpasset til at leve i regnskoven, hvor den skal bevæge sig gennem den tætte vegetation.

På kinden har dykkerantilopen en tydelig kirtel som den bruger til at afsætte duft med. På den måde kan de signalere til hinanden og afmærke deres territorium. De lever hovedsageligt af planter og frugter, men går ikke af vejen for et fugleæg, insekter eller snegle.

Relation til mennesker

I Afrika jager de indfødte dykkerantiloperne for at spise dem. De fanger dem med stor succes med fælder i skoven. Af og til laves fælderne så langt inde i skoven, at dyret når at rådne væk inden fælden tømmes. Huden, hornene og kødet sælges på markedspladserne.

Blå dykkerantilope

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)