Bjerglori

Trichoglossus haematodus

Bjerglorien har en ganske speciel tunge. På spidsen af tungen findes nemlig en masse små, kødfulde hår, der til sammen fungerer som en børste. Når en lori stikker sin tunge ind i en blomst, trækker den flydende nektar op mellem hårene på “børsten” - netop som når du putter din tandbørste ind under vandhanen. På den måde kan lorien hurtigt og effektivt drikke masser af nektar.

Biologi

Bjerglorien er en af de mest farvestrålende fugle i papegøjefamilien. Den kaldes også for regnbuelori, hvilket er et meget passende navn. Der findes omkring 300 papegøjearter. Lorier er en gruppe meget farvestrålende papegøjer, de adskiller sig fra andre papegøjer ved at have en meget speciel tunge, som kaldes en penseltunge.

På loriernes tungespids findes en mængde små hårformede udvækster, der giver tungen en meget større overflade. Tungens udvækster er en tilpasning til at spise flydende føde. Loriernes foretrukne føde er plante- og frugtsafter, som slikkes op med den specielle tunge. Tungens udvækster sikrer, at saften bliver siddende.

 

Relation til mennesker

Mange steder i Asien og Australien ses bjerglorierne i ligeså stort antal som gråspurve herhjemme. De bliver nemt vænnet til menneskemængder og kan håndfodres. De lever i store flokke, når der er mad nok og disse flokke skræpper meget højlydt og er ikke altid sjove at have boende i haven.

Bjerglori

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)