Asiatisk rottesnog

Elaphe taeniura freesei

Når den asiatiske rottesnog føler sig truet, vil den puste den forreste del af kroppen op og rejse sig i en karakteristisk S-stilling med åben mund. På denne måde ser den større og mere faretruende ud, hvilket kan skræmme de fleste rovdyr væk. Hvis rottesnogens fjender ikke trækker sig tilbage, vil slangen gøre alvor af truslen og hugge. Den har dog ikke noget gift og er helt således ganske ufarlig.

Biologi

Den asiatiske rottesnog er den længste af alle rottesnoge. Den kan blive op til 2,5 meter lang. Deres mønster varierer ned langs kroppen. Først er det en grågul baggrund med sorte rudeformede pletter, men midt på slangen ændres det til at være sorte og gule striber, der løber langs slangens krop. Denne farveændring kan ofte snyde, så man tror, der ligger 2 slanger på samme sted, men det er i virkeligheden den samme slange.

Rottesnogen er en kvælerslange, der lever af rotter og af og til af firben. De griber deres bytte med munden og snor sig omkring det og kvæler det. Hver gang byttet ånder ud, strammer slangen grebet. Når byttet ligger helt stille, slipper slangen grebet og begynder at sluge byttet.

Slanger starter altid med at sluge et bytte fra hovedet først. Det skyldes, at hårene på den måde lægger sig fint ned langs kroppen og derfor glider byttet meget nemmere ned. Desuden lægger benene sig også ned langs kroppen. Hvis en slange sluger et bytte fra halen først, risikerer den, at byttet går i spagat midt i halsen på slangen.

Relation til mennesker

Rottesnogen er ikke giftig og er ikke stor nok til at være farlig for mennesker. Kvælerslanger kvæler kun et bytte, når de kan se at byttet er småt nok til, at de kan sluge det helt. På grund af vores størrelse er vi mennesker ikke på ret mange slangers menukort.

 

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)