Asiatisk kæmpedamskildpadde

Heosemys grandis

De asiatiske kæmpedamskildpadder bor i Randers Regnskovs Asienkuppel. Her ses de i den store sø, hvor de ofte gemmer sig på bunden. De ligger også af og til under visne blade på jorden ved siden af søen. Kæmpedamskildpadderne deler søen med flere andre arter af asiatiske skildpadder, knivfisk og kæmpeguramier.

Biologi

Kæmpedamskildpadderne var blandt de 40 skildpadder Randers Regnskov modtog i januar 2002, og som nær havde endt deres dage i en suppegryde i Kina. Disse skildpadder var sammen med ca. 10.000 andre vildt indfangede skildpadder på ulovlig vis på vej til de kinesiske spiseborde. Ved konfiskationen af containeren med skildpadder var halvdelen allerede døde.

I Randers Regnskov har langt de fleste af de 40 skildpadder overlevet. De er blevet behandlet for sygdomme, og de udsultede dyr er fodret godt. Skildpadderne er blevet sat fri i slangetemplet og i den asiatiske kuppel.

Før udsætningen har skildpadderne fået indlagt en chip i nakken med et personnummer. På den måde kan dyrepasserne til enhver tid identificere skildpadderne.

Kæmpedamskildpadden lever både af frugt, grønt og kød. Når de får frugt og grønt, får de det i store stykker, da de sagtens kan bide stykker af med deres store, stærke hornnæb.

Relation til mennesker

Der er mange arter af skildpadder, der i dag er udryddelsestruede, da man fanger dem og sælger dem på de asiatiske markedspladser. Jo større skildpadden er, des mere kød kan man få ud af den. Det er derfor altid de voksne dyr, der bliver fanget. Hvis man bliver ved med at fjerne de voksne dyr fra naturen, er der ikke nogen tilbage til at yngle og arten uddør derfor langsomt. 

Asiatisk kæmpedamskildpadde

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)