Æskeskildpadde

Cuora amboinensis/Cuora flavomarginata

Æskeskildpadden er en kompakt skildpadde med et højt skjold, der lever det meste af sit liv på land. For at kunne transportere det tunge skjold rundt, kræver det stærke ben og fødder. Derfor er benene korte og tykke og tæerne på fødderne er vokset sammen til en elefantagtig fod. Æskeskildpadderne lever i et anlæg i Randers Regnskovs Asienkuppel. Her har de adgang til den store sø og har mulighed for at kravle på land. På land ser man dem enten solbade eller ligge halvt nedgravet i jorden.

Biologi

For at beskytte sig mod rovdyr har æskeskildpadden et helt specielt lukkesystem i skjoldet. Lige fra fødslen bliver æskeskildpadden født med et hængslet skjold. Når æskeskildpadden trækker sig ind i skjoldet, vil bugskjoldet lukke til i både for- og bagende. Det betyder, at æskeskildpadden kan gemme sig i en fuldstændig tæt kasse, som rovdyrene ikke kan åbne.

Skildpaddens skjold er en del af skelettet. Det er de knogler, der udgør brystkassen hos os, som er omdannet til et lukket skjold - nemlig rygrad, brystben og ribben. Udenpå knoglerne er der et lag af hornplader, der ligesom vores negle til at beskytte knoglerne.  

Relation til mennesker

I Asien anses æskeskildpadder ligesom mange andre arter af skildpadder for at være en delikatesse. Man indfanger skildpadderne i naturen og sælger dem på markedspladserne. Mange gange ser man levende skildpadder på markedspladserne, så kødet er så friskt som muligt. Her går de under kummerlige forhold og risikerer at dø af mangel på skygge og vand.

Da man indfanger skildpadderne i naturen, er der mange arter, der er udryddelsestruede. Hvis ikke denne rovdrift på skildpadderne stopper snart, er der risiko for, at mange arter uddør i løbet af de næste 5-10 år.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)