Hvad er lort?

De fleste mennesker synes, at det er ulækkert og vil nok helst undgå det, men hvad end vi vil det eller ej, spiller lort en væsentlig rolle i vores liv. I Randers Regnskov er lort ikke ulækkert – det er derimod et spændende og ikke mindst lærerigt emne. Vidste du fx at nogle dyr jævnligt smører sig ind i lort, mens andre ligefrem spiser det? Velkommen til lortens fascinerende verden!

Alle dyr laver lort – og hvert dyr laver en type, der er helt speciel for dyret. Men hvad er lort egentlig for noget? Lort består af de dele af føden, som dyret ikke har kunnet fordøje. Det kan være plantedele, hår, fjer, bensplinter eller skaller fra insekter. Derudover findes der små dele fra dyret, der har lavet lorten (fx slim, celler fra tarmkanalen) samt mange både levende og døde bakterier.

Kalkungribben er et af de dyr, der køler sig af ved hjælp af lort.

Køl dig af med lort

Når vi mennesker har det varmt, sveder vi, hvorved vi afkøles. Det er ikke alle dyr, der kan svede, og de må derfor ty til andre metoder, når varmen sætter ind: Kalkungribben smører sin meget flydende afføring ud på benene, og når vandet i afføringen så fordamper, bliver benene kølet af – nøjagtig som når vi sveder. Aaaaah!

Kommuniker med lort

Der er også mange dyr, der bruger lort til at kommunikere med, bl.a. flodhesten. For at markere sit territorium drejer den sin hale rundt som en propel, når den skal af med sin afføring, hvorved det spredes. Også mange af de små aber her i Randers Regnskov gnaver huller i grene og fylder dem med afføring for at gøre andre opmærksom på deres tilstedeværelse.

Ligesom mange andre dyr markerer paryksilkeaben sit territorium med lort.

Taler fisk med prutter?

Det er der noget, der tyder på – i hvert fald nogle fisk. To arter af sild udsender højfrekvente lyde, når de kommunikerer med hinanden. Lydene udsendes især om natten og opstår, når fisken udskiller små bobler fra gattet. Lydene opstår med andre ord ved, at fisken ”prutter”. Det er dog ikke ”rigtige” prutter, da de ikke består af gas fra fordøjelseskanalen men derimod af gas fra fiskens svømmeblære.

Lækkersulten? Snup en lort

Unger af mange planteædere æder lidt af deres mors afføring kort efter fødslen. Ungerne fødes nemlig uden den livsnødvendige tarmflora, der skal til for at nedbryde blade og græs. Og det er netop bakterierne til denne tarmflora, ungerne kan få fra det særlige korttilskud. Der er også mange voksne dyr, der spiser lidt af deres egen afføring, da de derved udnytter føden langt mere effektivt.

En kop friskbrygget lort

Kopi Luwak kaffen er lavet af kaffebær, der har været en tur igennem fordøjelseskanalen på det asiatiske rovdyr cevetten. Den er altså med andre ord lavet af lort! Den delvise nedbrydning af bærrene giver kaffen en helt unik smag, der har gjort den særdeles populær i bl.a. USA og Japan, hvor den sælges for 100-600 $ pr. halvkilo.

Lort i lægevidenskaben

Også i lægevidenskaben har lort længe været et vigtigt element til at diagnosticere diverse sygdomme. I 1997 blev den såkaldte Bristol skala udviklet som et medicinsk hjælpemiddel til at klassificere menneske afføring i syv kategorier. Type 1 og 2 er tegn på forstoppelse, type 3 og 4 anses for at være den normale eller ligefrem ideelle afføring, mens type 5-7 tyder på diarre.

WC Viden dessertplatte

Bliver du lækkersulten under dit besøg i Randers Regnskov, er Caféen helt sikkert et besøg værd. Foruden hjemmebagte kager og andre lækkerier kan du nemlig her købe en helt særlig ”WC Viden dessertplatte” bestående af fire forskellige ”dyrelorte”.

Chokolademousse

Den velkendte hundelort er fra skovhundene, en sjælden hundeart der lever en skjult tilværelse i de sydamerikanske regnskove. Hundelorten er ikke voldsomt stor, fordi den stammer fra en af hvalpene, som Randers Regnskov - som en af de ganske få zoologiske haver i Europa - har haft succes med af opdrætte.

Hvid chokolade på sprød bund af vaniljekrans. Herover en cashewnød overtrukket med mørk chokolade.

Fugles afføring er ganske karakteristisk, med det krystaliserede, hvide urinstof, sammen med selve den mørkere afføring. Her er det en klat fra en af de større, tropiske fugle i Randers Regnskov, trompeterfuglen.

Chokoladeovertrukne kaffebønner og bløde kugler af grøn marcipan.

Kaniner laver to slags lort. Dels de velkendte hårde, små kugler, og dels nogle små bløde kugler med et grønligt skær og en sødlig duft. Disse ses dog kun meget sjældent, fordi kaninerne spiser dem selv! Faktisk spiser kaniner disse lorte hver morgen, direkte fra endetarmsåbningen. Formålet er at udnytte næringen i maden ekstra godt, ved at lade den passere tarmsystemet en ekstra gang.

Trøffelmasse med chokoladestykker og marcipan. Herover lidt kokos.

Slanger sluger deres bytte i en enkelt mundfuld, og deres bytte fordøjes herefter fuldkomment af de kraftige fordøjelsesvæsker. Det eneste, der stadig er genkendeligt når byttet har passeret tarmsystemet, er nogle af de strideste hår. I dette tilfælde ses tydeligt nogle hår fra kvælerslangens seneste bytte, en stor, hvid rotte.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)