Operationen lykkedes!

Hvis du bemærkede et jubelbrøl runge under de lune kupler i går, er her grunden – operationen lykkedes!

Vores margaykat er blevet rugemor.

Alle holdt vejret, da ultralydscanneren blev trykket mod margaykattens mave for at tjekke, om hun nu virkelig var helt klar til at modtage de tre genetiske vigtige fostre. Først da den tyske specialdyrlæge fra Leibniz-Institute for Zoo and Wildlife Research I Tyskland udbrød “Absolutely fabulous! All looks good, let’s do it!”, kunne alle ånde lettet op.  

Herefter gik det stærkt!

I løbet af et kvarter var fostrene tøet op, klargjort, sat op i margaykattens ene æggeleder, og margaykatten på vej til at vågne igen. Måneders forventningsglæde blev forløst, og der bredte sig en helt særlig stemning i lokalet. Tilbage er nu kun at vente på at se, om indgrebet var en succes. Er det tilfældet, kan vi vente en lille margaykilling om nu 77 dage - to hvis det går helt vildt for sig. Selvom der er sat tre fostre op, er der nemlig en reel risiko for, at et eller flere går til grunde, ifølge dyrlægerne.  

 

Hvorfor er det her så vigtigt?

Der er kun en ganske lille bestand af margaykatte i zoologiske haver, og den genetiske diversitet led derfor et alvorligt knæk, da en hun i Tierpark Berlin døde for 3 år siden, uden at have fået killinger. Hun var nemlig en ”genetisk Rolls-Royce”, en margay med gener, der er meget sjældne og derfor vigtige at bevare.

På nuværende tidspunkt er margaykatten nært truet (NT) i naturen med en faldende populationstrend. Så kommer vi på et tidspunkt ud i at skulle sætte fangenskabsfødte margaykatte ud i naturen for at hjælpe den vilde bestand (ligesom det fx er blevet gjort med europæisk bison og los), er det af afgørende betydning, at vi har en genetisk sund bestand i fangenskab.

 

Har vi etiske overvejelser?

Ja, selvfølge har vi det! Det seneste års forberedelser er dog ikke noget, margaykatten har mærket til. Indfangningen og operationen er selvfølgelig noget, der stresser hende, men ser vi samlet på det, overstiger fordelene langt det negative.

Og når killingen kommer, vil det berige margaykattens hverdag på fuldstændig samme vis, som havde det været hendes biologiske killing.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)