Den levende genbank, som er plantet uden for Randers Regnskov får nu hjælp fra en helt utraditionel kant. Genbanken, som består af sjældne danske sorter af frugttræer, har haft en hård vinter, hvor flere af træerne er knækket. Derfor har Randers Kommune nu taget initiativ til en økologisk og bæredygtig måde at beskytte de små sjældne frugttræer på. Hvert lille frugttræ bliver nu omkranset af klatreroser, som udover smukke blomster, også har stikkende torne, så dyr og mennesker ikke kommer for tæt på.
Genbanken i Randers er en del af et stort projekt, hvor gamle danske sorter af frugttræer, bærbuske og korn skal reddes for eftertiden. Projektet, som er støttet af Fødevareministeriet og laves i samarbejde mellem Randers Regnskov og Randers Kommune, har som formål at sikre den biologiske mangfoldighed og sørge for, at der også i fremtiden kan være variation af danske afgrøder på middagsbordene.
Biolog i Randers Regnskov, John K. Knudsen fortæller: ”Bevaringsprojektet her er super vigtigt fordi det sætter fokus på den biologiske mangfoldighed, vi har her i Danmark. Det er ikke kun under varme himmelstrøg, at der findes sjældne planter. Også i Danmark har vi planter, som man ikke har noget andet sted i verden. Blandt andet de gamle og sjældne sorter af frugttræer, som er plantet her uden for Regnskoven. Mange af de gamle sorter har helt andre smags- og kogeegenskaber og kan derfor på sigt have stor værdi for kokke og andre madinteresserede. Og så udgør frugttræerne jo også en del af vores levende kulturarv. Derfor har vi alle en forpligtigelse til at passe på dem.”
Om få år vil genbanken være vokset så meget op, at byens borgere kan opholde sig i en frodig frugtlund, som om efteråret vil bære masser af frugt. Til den tid vil der være mulighed for at smage på frugter, som man ikke finder andre steder. Specialarbejder ved Randers Kommune, Stine S. Fuglsø Andersen, siger om arbejdet: ”Nu bliver det spændende at se, hvordan det kommer til at se ud til sommer, når roserne blomstrer. Klatreroserne vil under alle omstændigheder hjælpe frugttræerne, så de bliver mere utilnærmelige og samtidig har de jo en dekorativ effekt.”