På et kakaotræ i Sydamerikakuplen kan du nu se små grønne frugter på ca. 2-3 cm. Når frugterne er modne vil de være ca. 30 cm lange, orangebrune, veje knap et halvt kilo og indeholde omkring 40 store frø: nemlig kakaobønner.
Hovedparten af verdens kakao produceres i Afrika. Kakaofrugterne høstes, bønnerne forarbejdes og anvendes til bl.a. kakaopulver, chokolade og kosmetik. Hver dansker spiser ca. 6 kilo chokolade årligt.
Kakaotræet blomstrer og sætter frugt direkte på stammer og de ældste grene. Denne blomstringsform kaldes kauliflori og findes hos en del regnskovstræer.
Indianerne i Mellem- og Sydamerika har dyrket kakao fra før kristi fødsel. Af kakao, chili og vanilje fremstillede de en drik som kaldtes "Chokolatl", hvilket betyder "Gudernes føde".
I 1528 bragte spanieren Hernandez Cortez kakaodrikken til Europa, hvor man tilsatte sukker og kaldte den varm chokolade.