10 mio. til verdens største zoo

  Generelle nyheder

Randers Regnskov præsenterede onsdag planerne for den kommende Planet Randers. Med 10 millioner kroner fra Region Midtjylland går første etape af udviklingsarbejdet i gang. Regionsrådet i Midtjylland vedtog onsdag eftermiddag indstillingen fra Vækstforum om at støtte Planet Randers.

Tidligere på dagen blev planerne præsenteret på et pressemøde i Randers Regnskov. Her kaldte regionsformand Bent Hansen Vækstforums bevilling for startskuddet til noget, der bliver rigtigt stort.

Regionen har fået udarbejdet en turismeanalyse, der viser at Region Midtjylland samlet set sakker bagud med turismen.

"Vi skal derfor have en række fyrtårne, hvor Planet Randers bliver et af dem", siger Bent Hansen.

Tidsrejsen begynder
Med de 10 millioner kroner fra Vækstforum er det nu muligt at gennemføre første del af udviklingsfasen. Det betyder i praksis, at der allerede om et par år vil være en ny udendørs attraktion hos Randers Regnskov.

Udendørsarealerne på i alt 750 hektar vil langsomt forvandle sig til Genetic Valley.Det bliver en levende genbank, hvor uddøende dyrearter og plantesorter vil komme til live. Der vil i den forbindelse være mulighed for at komme igennem en tidsrejse fra Danmarks istid til i dag.

Samtidig sættes der nu gang i et samarbejde med fødevareproducenter og vidensinstitutioner om at etablere en produktion af de gamle sorter og arter.

"Fødevareproducenterne er meget interesseret i at samarbejde, de kan se en ide i at videreudvikle på økologien. Samtidig er den moderne forbruger interesseret i fødevarer med en god og spændende historie. Randers Regnskov har derfor helt sikkert gang i et spændende projekt", siger forsker i fødevarer på Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet i Foulum, Chris Kjeldsen.

Levende dyr i dalen
Røde malkekøer og asiatiske elefanter. Det er to vidt forskellige dyrearter, der er truet på hver sin måde. Fælles for dem er også, at de begge vil kunne opleves i den store naturpark hos Planet Randers, hvor der også kommer europæiske bisoner.

"Elefanterne må vi jo nok vente noget med, men bisonokserne kommer allerede dette efterår og kørerne er der allerede i dag", oplyser direktøren fra Randers Regnskov, Henrik Herold.

Henrik Herold fortæller, at verdens største zoo, som det en gang bliver til, også vil rumme en 63.000 kvadratmeter stor ellipseformet bygning, der får navnet "World Dome". Den vil kunne opføres i etaper ligesom resten af projektet. "World Dome" vil indeholde restauranter, overnatning og oplevelser. Den vil blive opbygget i jordens klimazoner og vil præsentere dyr og planter fra de forskellige zoner.

Kommunen som medspiller
Randers Kommune bakker op om udviklingen af Planet Randers. Det handler blandt andet om at sikre den rette infrastruktur til den million årlige gæster, der forventes at besøge Planet Randers, fortæller borgmester Henning Jensen Nyhuus.

Sammen har Randers Regnskov og Randers Kommune allerede plantet mere end 50 gamle sorter af æbler, kirsebær og pærer rundt om i kommunen. Hver gang kommunen planter et nyt træ er det således en af de gamle sorter, der bliver plantet.

"Randers er altså allerede godt på vej til at blive den levende genbank, som planerne om Genetic Valley lægger op til", siger Henning Jensen Nyhuus.

Læs mere om Planet Randers her

Analysen om turisme som regionsrådsformanden Bent Hansen omtaler, kan findes her

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)