Tidsrejsen

Oplev Danmark i fortid og fremtid

Enorme elefanter, kæmpe katte og snu rensdyrjægere. De har alle været en del af fortidens danske natur – og Danmark har været dækket af alt fra urskov til iskappe.

I “Tidsrejsen” tager eleverne på en tidsrejse fra sidste mellemistid for 125.000 år siden og helt frem til nutiden. Undervejs lærer de om biodiversitet, klima og menneskets indvirkning på naturen.

Undervisningen kan foregå over enten en eller to timer. Først får eleverne et overblik over den seneste (natur)historie, og derefter er der – afhængigt af klassens niveau, lærerens ønsker og tiden til rådighed – mulighed for at gå i dybden med et eller flere af tidsrejsens temaer. Det kan være uddøen, arealudnyttelse, klimaforandringer eller domesticering af dyr. Ønsker du en enkelt undervisningstime, skal du booke en enkelt time – ønsker du to, skal du booke to timer og skrive en kommentar om, at der er samme hold til to timers undervisning.

Emnet hører sammen med Randers Regnskovs udendørs udstilling Tidsrejsen, hvor eleverne kan opleve dyr og planter fra forskellige perioder af danmarkshistorien.

Emnet ”Tidsrejsen” egner sig primært til elever fra 7. klasse og op. Niveauet tilpasses efter de enkelte klassetrin. Ved de yngste elever kan underviseren bruge ekstra mange fysiske effekter, og hos de ældste og fagligt stærkeste klasser kan underviseren gå i dybden med underemner såsom landbrug eller klima.

Læreren er meget velkommen til at beskrive elevernes faglige udgangspunkt ved booking.

Emnet passer til forløb inden for en bred vifte af fag, såsom biologi, historie, naturfag, geografi og naturgeografi. Der er ikke specifikke krav til elevernes faglige udgangspunkt.

Du kan også bruge emnet som supplement til emnerne ”Regnskovens Udnyttelse”, der også omhandler naturressourcer og arealudnyttelse.

Emnet kan med fordel anvendes til at give eleverne en forståelse for:

Økosystemer

  • Eleven kan sammenligne karakteristiske danske og udenlandske økosystemer (biologi, 9. klasse)
  • Eleven kan forklare årsager til og virkninger af naturlige og menneskeskabte ændringer i økosystemet (biologi, 9. klasse)
  • Eleven kan diskutere miljøpåvirkningers betydning for biodiversitet (biologi, 9. klasse)
  • Eleven har viden om klimaets betydning for økosystemer (biologi, 9. klasse)
  • Eleven har viden om biologiske, geografiske og fysiske-kemiske forholds påvirkning af økosystemer (biologi, 9. klasse)
  • Eleven har viden om biodiversitet (biologi, 9. klasse)

Naturgrundlag og levevilkår:

  • Eleven har viden om samfundsmæssige og miljømæssige konsekvenser af naturgrundlaget (geografi, 9. klasse)
  • Eleven kan forklare aktuelle konsekvenser af naturgrundlagets udnyttelse (geografi, 9. klasse)
  • Eleven kan beskrive interessemodsætninger ved udnyttelse af naturgrundlaget (geografi, 9. klasse)

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)